Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Adevarul despre femeile europene antice
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda apocaliptica a celor 13 cranii de cristal
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mania lui Sigrun si descoperirea Islandei | Femei viking
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimul matriarhat intr-o regiune din China
477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Namibia, Cazanul Diavolului
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femeile din spatele gratiilor: Povesti adevarate
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casatorita cu Statul Islamic:
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dragoste ,casatorie,intilniri schimbari in ultimii 40ani
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legendele nespuse ale femeilor vikingi
362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Guinevere si femeile din legenda regelui ARTHUR
559 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Femeile cu craniile alungite

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2018  Adauga la favorite 520 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu fruntile plate si neobisnuit de inalte, cu arcadele proeminente si orbitele largi, mii de cranii alungite le dau batai de cap arheologilor din intreaga lume. Au fost descoperite peste tot pe glob – din Peru pana in Polinezia, chiar si in Bazinul Carpatic – si ascund un mister care, odata descifrat, ar putea rescrie istoria omenirii.

Ca orice subiect neconventional, craniile alungite au divizat comunitatea stiintifica. De o parte, sunt cei care sustin ca ele au fost obtinute pe cale artificiala, printr-un ritual cu origini necunoscute.

De cealalta parte, sunt cei care cred ca craniile alungite erau trasatura naturala a unei civilizatii pierdute. Care este adevarul? Se pare ca, pe masura ce ne apropiem de craniile alungite, nisipul de sub picioarele istoriei conventionale incepe sa se miste…

Cranii deformate prin mijloace artificiale?
cranii alungite - paracas
Craniile alungite din Paracas, Peru. Ramasitele unor extraterestri, o rasa pamanteana disparuta sau oameni simpli, dar ceva mai ciudati decat noi?

In general necunoscut majoritatii oamenilor, ritualul modelarii craniului in diverse forme nenaturale a avut o importanta deosebita in mai multe civilizatii antice. Motivul pentru care acest ritual era practicat ramane un mister.



Incercau anticii sa „imite" alte fiinte care aratau astfel in mod natural? Incercau sa le faca pe plac zeilor? Nimeni nu stie. Daca se foloseau mijloace artificiale, metoda de deformare a craniilor pare sa fi fost in general aceeasi, indiferent de civilizatie sau perioada.

Totul trebuie sa fi inceput in frageda pruncie, deoarece craniile nou-nascutilor sunt foarte moi in primele etape de dezvoltare. Pentru a obtine efectul dorit, craniul bebelusilor era modelat cu ajutorul unor scanduri: una se monta pe frunte, cealalta pe ceafa.

Pentru a fixa scandurile, erau folosite fasii de material textil sau curele de piele. Scandurile erau fixate atat de puternic incat oasele craniului incepeau sa se deformeze.

In timp, capetele micutilor capatau o forma ovala si alungita, pe care o pastrau tot restul vietii. Din cate se pare, acest ritual misterios este destul de vechi. Unii oameni de stiinta au descoperit dovezi ale practicarii lui in urma cu mii de ani.

Peste tot apar cranii alungite, inclusiv in Bazinul Carpatic

Dar deformarea craniilor nu este nicidecum o practica disparuta de mult. Ea a continuat si in societatea moderna, spre exemplu in zonele izolate din Franta, unde ritualul era practicat inclusiv la inceputul secolului XX. Peste 200 de cranii alungite au fost descoperite si in regiunea carpatica.

Potrivit unui studiu publicat in 2014 in Jurnalul de Neurochirurgie, ele au fost observate la mai multe popoare – sarmati, alani, goti si huni. Cercetatorii leaga raspandirea acestui obicei in arealul carpatic de miscarile populatiilor hune, care l-au adus din Asia.

Originar din Asia Centrala, ritualul alungirii craniilor s-a raspandit in Caucaz si stepele kalmuce, apoi a patruns in Bazinul Dunarii – pe teritoriile actuale ale Romaniei, Serbiei, Croatiei, Sloveniei, Austriei, Slovaciei, Ungariei si Cehiei.

Obiceiul inca mai dainuite in anumite zone din Polinezia, precum Vanuatu. Cranii alungite, vechi de mii de ani, au fost descoperite si in Africa, estul Germaniei, America de Nord (in special la amerindieni), la aborigenii din Australia, dar si in Insulele Caraibe.

Deformarea craniului pare sa nu fi afectat deloc inteligenta sau integritatea creierului persoanei in cauza.



Fiintele cu cranii alungite – O alta rasa?


Originile alungirii craniilor sunt inca subiect de dezbatere intre arheologi. Unii experti speculeaza ca bebelusii alesi sa treaca prin procesul de alungire faceau parte din familii regale sau din clasa conducatoare.

Pe de alta parte, alti cercetatori sunt de parere ca unele triburi isi alungeau craniile pentru a se deosebi de triburile vecine. Multi oameni de stiinta cred ca craniile alungite au fost o trasatura naturala la anumite populatii, precum indigenii din Peru.

Johann Jakob von Tschudi, un naturalist elvetian din secolul al XIX-lea, mentioneaza ca multe dintre capetele alungite descoperite nu contin nicio urma de manipulare artificiala. Aceasta teorie este sustinuta si de descoperirea unui fetus de sapte luni, mumificat, care avea deja craniul alungit.

Este foarte posibil, deci, ca craniile alungite sa fi fost trasatura naturala a unui popor demult disparut, pe care civilizatiile ulterioare au incercat s-o imite pe cale artificiala.



Cine erau acesti… „neoameni"?

Presupusul procedeu al alungirii craniilor prin presare. Chiar daca a fost folosit in antichitate, craniile din Peru par sa fi fost un „cadou" genetic

In 1928, arheologul Julio Tello a descoperit in Paracas, Peru, un cimitir plin de cranii alungite. Craniile de la Paracas nu au fost deformate in mod intentionat, prin vreo practica religioasa sau de alt tip.

Mai mult, ele sunt cu pana la 60% mai grele si cu peste 25% mai voluminoase decat cele ale omului obisnuit. Misterul craniilor de la Paracas a fost adancit si mai mult in 2014, cand analiza ADN a craniilor a relevat faptul ca ele nu aveau origine umana.

Aceleasi teste au indicat faptul ca craniile, care datau de acum 2.000-3.000 de ani, aveau cel mai probabil origini europene. Rezultatele testelor ADN au starnit rumoare atat intre oamenii de stiinta, cat si intre cei care sustin existenta extraterestrilor.

Intr-adevar, o descoperire de o asemenea amploare ar putea rescrie istoria. Bineinteles, unii oameni de stiinta au incercat sa minimalizeze rezultatele, sustinand ca au fost realizate de arheologi amatori, care le-au falsificat pentru a deveni faimosi.



Rezultatele testelor ADN: „Asa ceva nu ar trebui sa existe"
cranii alungite - preinca egipt
Cranii alungite, de forma aproape identica, par sa fi avut si liderii egiptenilor antici. Stanga: craniu din Paracas, Peru. Dreapta: fiica lui Amenhotep al IV-lea, Egipt

Descoperite in Peru, in 2014, craniile au facut senzatie in 2014, dupa ce un specialist in genetica a facut prima serie de teste asupra lor.

Geneticianul a descoperit ADN mitocondrial care a suferit „mutatii nemaiintalnite pana acum la om, primata sau alt animal".

Dupa aceste prime descoperiri ciudate, a fost realizat un nou set de teste, cu rezultate la fel de controversate, care au condus la concluzia ca aceste cranii nu ar fi de pe Pamant. Originile si istoria acestor cranii raman, deci, invaluite in mister.

Daca ar fi fost deformarea artificiala a cutiei craniene, s-ar fi modificat doar forma craniului, iar celelalte trasaturi ale corpului ar fi ramas aceleasi. Totusi, craniile alungite din Paracas sunt cu totul neobisnuite, din mai multe puncte de vedere.



Mostenirea genetica a unei rase necunoscute
cranii alungite zilele noastre
Africani cu craniile alungite, din zilele noastre

In primul rand, sunt cele mai mari din lume.

„Teoria ca deformarile ar fi fost realizate prin presarea lenta a craniului intre bucati de lemn nu se sustine. Pozitia osului foramen magnum este neobisnuita. In mod normal, un astfel de os s-ar gasi mai aproape de linia maxilarului.

In cazul craniilor din Paracas, difera complet de anatomia umana. Asta ne conduce la concluzia ca nu a fost deformare mecanica, ci a fost o mostenire genetica", a declarat cercetatorul Lynn Marzulli.

Marzulli a subliniat si ca unele cranii din Paracas au pometii foarte proeminenti, orbitele ochilor diferite si ca nu exista tesut de legatura intre cele doua oase parietale ale craniului. Exista o boala – craniosinostoza – care cauzeaza sudarea celor doua oase parietale.

Totusi, aceasta maladie nu a fost depistata la craniile din Paracas. Indiferent din ce specie faceau parte indivizii mumificati in Paracas, egigma care inconjoara aceste cranii pare sa se adanceasca de la o zi la alta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.