Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Acasa-- film documentar
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
900 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
782 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .Viata Sophei Loren la aproape 90 ani
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata acum 10.000 de ani i.Hr..
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Templul lui Karnak
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile din Scheii Brasovului
895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Sobolanilor, Bikaner - India
1.011 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibila istorie antica a Romaniei
1.245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul minoic al Cretei: o istorie a civilizatiei
411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Templul de la Parta -are aproape 8.000 de ani

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.12.2018  Adauga la favorite 637 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Printre multele lucruri uimitoare scoase de arheologi din pamantul acestei tari, unul dintre cele mai remarcabile este Templul de la Parta, din judetul Timis. Aici, in urma cu aproape 8.000 de ani, preotesele, slujitoare ale Zeitei Mama, isi transmiteau invataturile si practicau ritualuri religioase.

Acest templu, dotat cu statui impunatoare, este cel mai vechi templu neolitic din Europa, iar importanta lui istorica este uriasa.

Invitat la emisiunea mea Adevaruri Tulbutatoare, pe care o puteti vedea mai jos, istoricul si regizorul Leonardo Tonitza (realizator al filmului NIASCHARIAN - Sa renastem) ne aduce informatii cuprinzatoare despre istoria descoperirii si valoarea culturala a acestui templu. Cu aceasta ocazie, va invit sa cititi si un articol complex dedicat acestei descoperiri, scris de acelasi Leonardo Tonitza, articol publicat in revista ISTORIE INEDITA (Revista este disponibila aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/c...). Iata un fragment din articol:

"Asezarea preistorica de la Parta a exercitat de-a lungul anilor o atractie uriasa pentru generatii de arheologi. Determinate de legende, cercetarile sistematice incep in anul 1931 si ajung de-a lungul timpului sa cuprinda o suprafata de aproape 50 de kilometri patrati, unde sunt descoperite peste 42 de situri din neoliticul timpuriu pana in Evul Mediu mijlociu. Cea mai recenta etapa de cercetare scoate la lumina dupa milenii de tacere constructii impunatoare pentru acele vremuri, coloane, statui, altare impodobite cu simboluri complexe, blocuri de locuinte cu 4, 5 camere, cu etaj si mansarda, cartiere de locuinte. Chiar in mijlocul acestui complex social din care s-au pastrat 40 de locuinte, Gheorghe Lazarovici, arheologul de numele caruia se leaga mari descoperiri ale preistoriei balcanilor, descopera intr-o zona sacra cel mai vechi templu neolitic de cult din Europa, Templul de la Parta.

Si nu este o descoperire intamplatoare – cu o multitudine de artefacte datate inainte de 6200 i.e.n., sunt situatii in siturile civilizatiei Turdas la care nimeni din Europa nu s-a asteptat, remarca Sabin Luca, arheologul initiat, care continua si astazi cercetarile, dar mai ales interpretarea simbolurilor sacre ale neoliticului romanesc.

Templul de la Parta a fost construit la jumatatea mileniului 6 i.e.n. si a suferit mici modificari in etape diferite de timp, dar a ramas stabil pe dimensiunile de 12,5/7 metri, avand o arhitectura cultica, un inventar al obiectelor sacre si o impartire ritualica a incaperilor, in mare parte valabila si astazi la religiile moderne. In complexitatea lui, sanctuarul nu putea sa apara fara o precedenta cultica. Este caracteristica unei vechi societati agrare care si-a permis construirea, intretinerea si apararea unui astfel de centru religios. Dar mai ales, si-a permis transmiterea informatiilor catre generatiile viitoare prin initieri secrete. Templul de la Parta are o camera retrasa, unde in prezenta a doua statui monumentale si a simbolurilor sacre preotesele oficiau aceste initieri, o forma de educatie bazata strict pe relatia maestru-ucenic." (Leonardo Tonitza - Citeste mai mult in revista ISTORIE INEDITA)

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.