Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Norvegia.
Cetatenii romani pot calatori in Norvegia cu urmatoarele documente:
Pasaport romanesc valabil;
Cartea de identitate romaneasca valabila, emisa dupa anul 2009, in care este specificata cetatenia romana. Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia.
La intrarea in Norvegia, autoritatile de frontiera pot verifica scopul calatoriei, documentele care justifica scopul declarat al calatoriei. Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor intr-o forma care nu justifica scopul declarat al calatoriei pot atrage nepermiterea intrarii.
Norvegia este o tara cu un nivel redus al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).
Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei.
In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat: Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Oslo
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor norvegiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:
112 – serviciul de urgente
113 – salvarea
Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.
Asigurarea medicala este obligatorie in Norvegia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Norvegia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.
Calitatea serviciilor medicale este buna. Orice serviciu medical, inclusiv la urgenta, se plateste.
In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul norvegian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare.
Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.
Autoritatile norvegiene subliniaza faptul ca toti copiii care traiesc in Norvegia au aceleasi drepturi. Sanctiunile impuse de legislatia norvegiana pentru incalcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, respectarea dispozitiilor legale in materie fiind atent monitorizata. Maltratarea copiilor, atat fizica cat si psihica este interzisa, iar in cazurile in care se suspecteaza abuzuri, copiii sunt preluati in custodia serviciilor sociale, pana la clarificarea situatiei. Aplicarea oricaror pedepse fizice, chiar daca se invoca un scop educativ, are consecinte legale, care pot duce pana la preluarea copiilor de catre Protectia Copilului din Norvegia.
Cetatenii romani sunt atentionati cu privire la faptul ca sesizarile adresate Protectiei Copilului pot fi facute de catre orice persoana care remarca nerespectarea drepturilor copiilor (de ex: vecini, prieteni ai copilului, rude, copii/tineri sau parintii acestora care au nevoie de ajutor, etc.). Totodata, au fost inregistrate cazuri in care copiii au reclamat faptul ca parintii ii supun unor agresiuni fizice sau psihice, care au dus pana la preluarea copiilor de catre serviciile sociale.
In Norvegia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
In intersectii si pe strazile principale unde nu sunt amplasate semne de circulatie functioneaza regula prioritatii de dreapta. Autovehiculul care patrunde primul in sensul giratoriu are prioritate fata de toate celelalte autovehicule. Se circula cu luminile de intalnire aprinse.
Este interzisa utilizarea manuala a telefonului mobil in timpul sofatului.
Accesul in marile orase, pe autostrazi si in unele tuneluri importante se plateste, la punctele special amenajate. Plata se face numai in moneda nationala (NOK).
Este obligatorie utilizarea cauciucurilor de iarna in perioada 1 noiembrie – 15 aprilie.
Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.
Limitele de viteza admise:
50 Km/h in localitati
80 Km/h pe drumurile nationale
100 Km/h pe autostrazi, daca nu sunt alte restrictii de circulatie
Nerespectarea regulilor privind viteza admisa poate atrage amenzi drastice si interzicerea de a conduce autovehicule in Norvegia pe o perioada de timp determinata.
Detinerea si/sau utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor antiradar este interzisa in Norvegia. In cazul depistarii, aparatul se confisca si se aplica o amenda cuprinsa intre 8.000 si 9.500 coroane norvegiene (echivalentul a peste 1.000 euro).
In situatia in care persoana amendata nu este rezident in Norvegia, i se va solicita achitarea amenzii pe loc. Daca persoana respectiva refuza sau se afla in imposibilitatea de a plati amenda, ii va fi retinut autoturismul pana la achitarea acesteia.
In Norvegia este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre toate persoanele aflate in autoturism.
Parcarea se face in mod obligatoriu in spatiile de parcare special amenajate. Depasirea timpului de parcare, fara plata corespunzatoare, atrage amenzi variind intre 300-500 NOK.
Permisul de conducere romanesc este valabil 3 luni de la data intrarii in Norvegia. Dupa acest interval este necesara echivalarea permisului de conducere romanesc cu cel norvegian.
In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vatamarea ori decesul unei persoane, este interzisa mutarea vehiculului pana la sosirea politiei la locul accidentului, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Acest document este esential pentru stabilirea vinovatiei si se impune obtinerea unei copii din partea persoanei vatamate, in special daca aceasta este turist strain.
Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:
Serviciul de urgente – 112
Salvarea – 113
Pompierii – 110
In Norvegia sunt acceptate majoritatea tipurilor de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este raspandita pe scara larga.
Platile se efectueaza in moneda nationala (NOK).
Schimbul valutei in moneda locala se poate efectua doar la banci sau la casele de schimb valutar FOREX, unica retea de acest tip din Norvegia.
Orice persoana care intra sau iese din Norvegia, are obligatia sa declare, la punctul de frontiera, sumele mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul in alta valuta. La intrarea in Norvegia, persoanele care au asupra lor sume mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul in alta valuta, vor intra automat in zona de vama pe culoarul marcat cu culoare rosie. Acest culoar este special pentru identificarea persoanelor care au de facut declaratii vamale. Culoarul verde este destinat persoanelor care nu au de facut astfel de declaratii.