Norvegia este una dintre cele mai bogate tari, de unde si nivelul de trai foarte ridicat. Beneficiaza totodata de un puternic sistem de asistenta sociala si de venituri substantiale datorita industriei petroliere.
Geografie.Coasta Norvegiei se intinde pe 25000 km., iar in cel mai ingust loc terenul nu este mai lat de 6 km. coasta se caracterizeaza prin fiorduri care s-au format in timpul ultimei ere glaciare. In interiorul tarii gasim multe lanturi muntoase si paduri, dar si suprafete plane, cu precadere in centru. Climatul este mai bland decat ar sugera pozitionarea geografica datorita curentului din Golf care se manifesta de-a lungul coastei. Exista deosebiri intre regiuni, intrucat avem un climat rece si uscat prin partile estice, un climat de coasta temperat si umed in vest si desigur un climat polar in zona de nord. Unele parti au fost afectate de degajarile radioactive de la Cernobal din 1986 si chiar mai lupta si astazi cu efectele ulterioare. Norvegia este una din tarile cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din lume, dar asta in raport cu numarul de locuitori. Faptul se datoreaza investitiilor solide in gazele naturale, industriei in expansiune si unui vechi parc auto. Emisiile au crescut constant in ultimii ani, dar statul a semnat protocolul de la Kyoto si s-a angajat sa ia masuri pentru a le reduce.
Istorie.Norvegia a fost condusa vreme de secole de catre mai multi regi care stapaneau doar zone restranse de teritoriu. In secolul al X-lea, regele Harald Harfagre este cel care reuseste sa unifice tara sub forma unui singur regat. Pentru urmatorii 400 de ani liderii norvegieni acapareaza Islanda si Groenlanda si totodata organizeaza raiduri prin parti intinse din Europa. In acest moment Norvegia capata un statut de mare putere comerciala. Din pacate insa, tara este lovita de ciuma la finele secolului al XIV-lea si jumatate din populatie piere. Tot atunci Norvegia intra intr-o uniune cu Danemarca care dureaza pana la inceputul secolului al XIX-lea. Urmeaza apoi uniunea cu Suedia, iar abia in 1905 isi castiga independenta. Odata realizat acest lucru, tara renunta la traditionala neutralitate. Perioada postbelica se remarca prin reconstructia statala si dezvoltarea unui sistem eficient de protectie sociala. Economia se dezvolta rapid odata ce incep exploatarile petroliere in anii ’70. Cetatenii voteaza in 1994 impotriva intrarii in UE.
Societate.Norvegia este o monarhie constitutionala insa astazi regele mai dispune doar de drepturi si indatoriri simbolice. Puterea de facto apartine parlamentului (Stortinget), ales intergal o data la patru ani. Majoritatea parlamentara sta la baza formarii guvernului. Norvegia are, ca si celelalte state nordice, o traditie social-democrata puternica. De curand insa partidele de dreapta si centru incep sa castige mai mult teren. Nivelul de trai este foarte ridicat, dar si costurile sunt pe masura, iar sistemele de taxe si obligatii bine organizate. Tara ofera asistenta sociala avansata, educatie gratuita, un sistem de sanatate performant si asigurari avantajoase. Cum se vor mentine aceste conditii odata ce rezervele de petrol se vor epuiza ramane una dintre problemele principale ale politicii nordicilor. Alte dezbateri importante se poarta cu privire la schimbarile climatice, imigratia crescanda si rolul statului in dezvoltarea industriei. La alegerile din 2013 s-a produs o tranzitie a puterii catre elementele clasei mijlocii intrucat dreapta conservatoare castiga, iar Erna Solberg ajunge prim-ministru.
Economie.Inainte de descoperirea zacamintelor petrolifere in anii ’70, Norvegia era o natiune care se baza pe agricultura si mai ales pescuit si exploatarea marilor. Majoritatea populatiei lucra in aceste sectoare. Odata cu ascensiunea industriei petroliere aceste sectoare traditionale au suferit un regres. Situatia economica a variat intotdeauna in functie de pretul carburantilor pe piata internationala. Pentru a contracara efectele instabilitatilor, in 1995 guvernul introduce un fond de rezerva unde cea mai mare parte din castigurile industriale este destinata investitiilor in strainatate. Profitul industrial si sectorul de servicii au transformat Norvegia intr-una din tarile cu cel mai mare PIB din lume. Astazi mai bine de 70% din populatie lucreaza in administratia publica si in servicii, dar in ciuda unei asemenea dezvoltari tot apar si conjuncturi nefavorabile din cauza dezechilibrului mondial si preturilor in scadere. Guvernul inca mai detine bucati din zona industriala. In ultimii ani se produce o privatizare treptata in domenii precum telecomunicatiile si transportul. Chiar si economia norvegiana este lovita de criza mondiala, ce-I drept intr-o masura mult mai mica in comparatie cu alte tari.
Daca toti oamenii de pe planeta ar avea acelasi nivel de consum precum norvegienii, am avea nevoie de aproape trei planete.