La frontiera
– Romanii nu au nevoie de viza. In Monaco se intra cu pasaportul ori cartea de identitate valabile, pentru un total de 90 de zile intr-un interval de 6 luni.
– Nu exista control la frontiera, Monaco fiind de facto parte a Spatiului Schengen. Uneori se pot institui controale provizorii, pentru perioade scurte de timp.
– Permisul de conducere, valabil emis in Romania, este recunoscut in Monaco.
Siguranta
– Nivelul criminalitatii este foarte scazut in Principatul Monaco. Exista un sistem de supraveghere video non–stop, amplasat pe intreg teritoriul si in interiorul majoritatii cladirilor, un sistem de transmisiuni militare modern, o capacitate de blocare a tuturor cailor de acces in Principat in cateva minute si existenta unor echipamente de monitorizare interna in cazinouri si hoteluri.
Asigurarea medicala – obligatorie!
Este recomandat sa incheiati o asigurare medicala de sanatate. Deoarece Principatul Monaco nu face parte de fapt din Uniunea Europeana, Cardul european de sanatate emis de autoritatile romane nu este acceptat. Asadar, incheiati o asigurare privata de sanatate, mai ales ca asigurarea medicala este obligatorie in Monaco.
La incheierea unei astfel de asigurari, fiti siguri ca e valabila in Monaco si cereti coordonatele partenerului din Monaco al firmei de asigurari.
Atentie!
– Regulile de circulatie sunt aplicate cu deosebita severitate.
– Starea drumurilor si infrastructurii este foarte buna.
– Se circula pe partea dreapta a drumului, iar in majoritatea intersectiilor se aplica regula prioritatii de dreapta.
– Viteza de circulatie este in general limitata la 50 km/ora. Traficul este in general perturbat, in timpul Grand Prix al Formulei 1, ce are loc in lunile mai sau iunie.
– Accesul in zona Monaco-Ville este rezervat numai vehiculelor inmatriculate in Monaco sau in Alpii Maritimi.
– Tranzitul rulotelor este interzis.
– Centura de siguranta este obligatorie, atat pentru pasagerii din fata, cat si pentru cei din spate.
– Folosirea telefoanelor mobile este interzisa la volan, cu exceptia sistemului handsfree.
– Conducerea cu farurile aprinse pe timp de zi este optionala.
Parcarea
– Stationarea pana la 2 ore este gratuita in Monaco. Pentru intervale mai lungi trebuie achizitionat un abonament de o zi, in valoare de 20 de euro.
– Stationarea vehiculelor de camping este reglementata.
– Pentru mai multe informatii, consultati pagina web a tarifelor serviciilor de parcare din Monaco : https://www.monaco-parkings.mc/tariffs
Detectoare radar:
Este interzisa folosirea sau detinerea aparatelor de detectare a radarelor.
Atentie: Toti conducatorii auto in Monaco sunt obligati sa posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest.
– Aceste dispozitive se pot achizitiona in hipermarketuri si in magazinele de cartier.
– Lipsa acestui dispozitiv este sanctionata cu o amenda de 11 euro in cazul unui control rutier
– Este interzisa conducerea autovehiculelor, cand valoarea indicatorului depaseste sau este egala cu 0,5 g/l.
In caz de accident
– In cazul accidentelor usoare, completati impreuna cu cealalta parte implicata in accident, formularul tip, pus la dispozitie de societatile de asigurari. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
– Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala. Adresati-va pentru sprijin, partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva, care figureaza pe Cartea Verde.
Numere de urgenta
17 – serviciul de urgente politie
18 – serviciul de urgente pompieri
141 – serviciul de urgente salvare
112 – serviciul european de urgente
Animale de companie
– Sunt valabile pasaportul european pentru animale si microciparea electronica . Animalele sub 3 luni, nevaccinate impotriva rabiei, nu sunt acceptate in Monaco.
– Din 2008 este interzisa intrarea in Monaco a cainilor de atac: Staffordshire terrier si American Staffordshire terrier (Pitbull terriers) fara pedigree, Mastiff (Boerbull) fara pedigree, Tosa Inu fara pedigree.