Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Monte Carlo
1.128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tur de mers pe jos Monte Carlo, MONACO
17 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Principatul de pe raul Hutt
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Strazile din Monaco
456 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Principatul Seborga
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul princiar din Monaco
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Monaco-Ville
491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conditii de calatorie cu masina: Monaco
651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala din Monaco
529 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Produse pentru confortul camerei de hotel
948 vizite - 0 comentarii
adaugat de mailboxproduction
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Principatul Monaco

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.12.2018  Adauga la favorite 449 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Monaco (ascultai/ˈmɒnəkoʊ/; Pronuntie in franceza: /mɔnako/), oficial Principatul Monaco (in franceza Principaute de Monaco), este un oras-stat si microstat suveran, situat pe Riviera Franceza din Europa de Vest. Se invecineaza cu Franta pe trei laturi, in timp ce cealalta parte are iesire la Marea Mediterana. Monaco are o suprafata de 2,02 km² si o populatie de aproximativ 37800 de locuitori; este al doua cea mai mica si cea mai dens populata tara din lume. Monaco are o frontiera terestra de 4,4 km, o coasta de 4,1 km, si o latime care variaza intre 1.700–349 m. Cel mai inalt punct din tara este pe o carare ingusta numita Chemin des Revoires⁠(d) pe pantele Mont Agel⁠(d), in districtul Les Revoires⁠(d), la 161 m deasupra nivelului marii. Cel mai populat cartier din Monaco este Monte Carlo si cel mai populat district este Larvotto/Bas Moulins⁠(d). Prin imbunatatiri funciare⁠(d), masa de uscat monegasca s-a extins cu douazeci la suta. Desi mic, Monaco este foarte vechi si destul de bine cunoscut, mai ales datorita statutului sau ca teren de joaca pentru cei bogati si celebri. In 2014, s-a constatat ca aproximativ 30% din populatie era alcatuita din milionari, la fel ca orasele cu Zurich sau Geneva.[2]

Monaco este un principat reglementat sub o forma de monarhie constitutionala, cu Printul Albert al II-lea ca sef de stat. Desi Printul Albert al II-lea este un monarh constitutional, el detine o imensa putere politica. Casa de Grimaldi conduce statul Monaco, cu scurte intreruperi, inca din 1297.[3] Limba oficiala este franceza, dar sunt vorbite si intelese si monegasca⁠(d), italiana si engleza. Suveranitatea statului a fost recunoscuta oficial prin tratatul franco-monegasc din 1861⁠(d), Monaco devenind membru cu drepturi depline al Natiunilor Unite in 1993. In ciuda independentei si politicii externe separate, apararea tarii este responsabilitatea Frantei. Cu toate acestea, Monaco mentine doua mici unitati militare⁠(d).

Dezvoltarea economica a fost stimulata in secolul al XIX-lea prin deschiderea primului cazinou, Monte Carlo⁠(d), si a unei legaturi feroviare cu Parisul.[4] De atunci, clima blanda, peisajele splendide si localurile de jocuri de noroc au contribuit la statutul principatului de destinatie turistica⁠(d) si centru de recreere de prim rang pentru cei bogati si celebri. In ultimii ani, Monaco a devenit un important centru bancar⁠(d) si a reusit sa-si diversifice economia in servicii si industrii mici, cu valoare adaugata mare⁠(d) si non-poluante. Statul nu impune niciun impozit pe venit⁠(d), impozitele pe profit sunt reduse, si este un cunoscut paradis fiscal. De asemenea, este gazda anuala a Marelui Premiu al Principatului Monaco⁠(d), una dintre primele mari premii de Formula Unu.

Monaco nu face in mod oficial parte din Uniunea Europeana (UE), dar participa la anumite politici ale UE, inclusiv la controalele vamale si de frontiera. Prin relatia sa cu Franta, Monaco utilizeaza euro ca moneda unica (inainte de aceasta se folosea francul monegasc). Monaco a aderat la Consiliul Europei in 2004. Este membra a Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.