Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Islanda, pentru a calatori in scop turistic, vizita, afaceri si activitati sportive. Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile intr-un interval de 6 luni.
Cetatenii romani pot calatori in Islanda in baza pasaportului sau cartii de identitate, valabile.
Atentie! Valabilitatea documentelor de calatorie trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei.
In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.
Cetatenii romani care se deplaseaza in Islanda pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decat turism, afaceri sau activitati sportive trebuie sa obtina, in prealabil, o viza de intrare corespunzatoare.
Autoritatile islandeze nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Islandei din exterior. Intrucat Islanda nu detine un oficiu consular propriu in Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Islandei din Danemarca.
Depasirea termenului de sedere, incalcarea scopului declarat al calatoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul Islandei sunt considerate incalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu expulzarea din Islanda si cu aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de pana la 10 ani.
La intrarea in Islanda, autoritatile de frontiera pot verifica scopul calatoriei, documentele care justifica scopul declarat al calatoriei, precum si documentele care au stat la baza obtinerii vizei (in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza). Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor intr-o forma care nu justifica scopul declarat al calatoriei pot atrage nepermiterea intrarii.
Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala islandeza (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale si necesitatea obtinerii vizei) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile islandeze:
• Ministerul Afacerilor Externe al Islandei (www.mfa.is)
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.
Asistenta consulara
Atentie! Nu exista o misiune diplomatica si niciun oficiu consular de cariera ale Romaniei in Islanda. In calitate de cetatean al Uniunii Europene, puteti solicita, in caz de necesitate, eliberarea unui titlu de calatorie (Emergency Travel Document) in vederea intoarcerii in Romania, din partea misiunilor diplomatice ale tarilor UE cu sediul in Islanda.
Exista un consulat onorific – Consulatul onorific al Romaniei la Reykjavik – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autoritatile locale, dar care nu poate emite documente de identitate romanesti sau realiza formalitati consulare.
Ambasada Romaniei din Danemarca este acreditata si in Islanda.
Amenintari teroriste
Islanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Islanda nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari.
Cetatenilor romani care calatoresc in Islanda li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile islandeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranta si criminalitate
Islanda este o tara cu un nivel foarte scazut al criminalitatii.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).
Recomandari generale:
• Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
• Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
• In cazul calatoriei cu autobuzul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.
• Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor islandeze, trebuie apelat numarul de urgenta – 112.
Sistemul medical
Asigurarea medicala este obligatorie in Islanda.
Va recomandam cu insistenta sa incheiati asigurare de calatorie, medicala si de viata in cazul in care va deplasati in Islanda.
In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata legatura cu agentul sau partenerul islandez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare.
Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare.
Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.
Conditii privind traficul auto
Circulatia auto
• In Islanda, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
Starea drumurilor
Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.
Limitele de viteza admise
• 50 km/h in interiorul localitatilor
• 80 km/h, in afara localitatilor
Permisul de conducere
Premisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii in Islanda.
Informatii pentru cazurile de accident de circulatie
In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor.
Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza oficiul consular roman cel mai apropiat.
Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident: serviciul de urgente 112
Pentru informatii privind starea drumurilor, limitele de viteza si conditiile particulare de trafic, se poate acces pagina internetwww.vegag.is
Reglementari vamale
Regulamentul vamal islandez contine reglementari similare cu ale tarilor membre ale Uniunii Europene.
Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante.
• Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfumuri 50 g.
Pentru informatii complete privind regimul vamal islandez, puteti accesa pagina web a serviciului vamal: www.tollur.is
Regimul medicamentelor
Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala