Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Insula Iraklia-Grecia
766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa nu faci ca turist in Elvetia
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Paros Grecia
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Restaurant Ali Barbour’s Cave, Diani Beach, Kenya
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cheile Banitei-jud.Hunedoara
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Singapore – Orchard Road
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Skiathos - O zi in insula Skiathos pe timp de pandemie
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de edbica2000
 
  Aitoliko-Grecia
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lanzarote, Spania
478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pyrgos-Grecia
1.693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Ce trebuie sa stii daca mergi in Grecia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.11.2018  Adauga la favorite 205 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Grecia, atat cea continentala, cat si insulele ei, este una dintre destinatiile de vara favorite ale romanilor. Capital.ro a contabilizat numeroase pareri si impresii ale turistilor si ale specialistilor pentru a va oferi un ghid de calatorie, astfel incat cei care ajung aici sa nu se simta prea „straini".

Situata in Peninsula Balcanica, Grecia este cautata pentru incarcatura ei istorica, dar in special pentru vacantele la mare. Tara are un litoral de 13.676 kilometri la Marile Egee, Ionica si Mediterana. Limba oficiala este limba greaca, iar moneda de circulatie este euro.

ADVERTISING

inRead invented by Teads
E bine de stiut ca in Grecia este interzisa codeina, iar comportamentele indecente nu sunt tolerate. De asemenea, orice persoana care scoate sau incearca sa scoata din Grecia obiecte antice risca sa primeasca o pedeapsa intre o luna si 5 ani de inchisoare.

In plin sezon este bine sa aveti excursia deja programata pentru ca, desi de curand autoritatile elene au dat publicitatii niste cifre nu prea imbucuratoare cu privire la numarul de turisti, Grecia este o plina-ochi de vizitatori pe timpul verii. De aceea, este posibil ca pe ultima suta de metri sa fie foarte greu de gasit bilete de avion, cazare ori locuri pentru croazierele cu feribotul.

Amenzi usturatoare pentru anti-radare

Daca plecati cu masina personala spre Grecia util ar fi sa cititi recomandarile facute de Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) legate de traficul auto de aici. De exemplu, detectoarele radar si aparatura anti-radar sunt interzise prin lege in Grecia. Riscati o amenda de de pana la 2.000 de euro, retinerea permisului pentru 30 zile, precum si retinerea actelor si a placutelor de inmatriculare auto pana la 60 de zile.

In cazul inchiriati o masina, vi se va cere pasaportul. MAE va recomanda sa nu lasati pasaportul in original.

Impartitul taxiului cu alti clienti

In principiu, grecii sunt un popor de oameni foarte onesti si ospitalieri, dar aceste caracteristici nu s-au transmis si la taximetristi. Experientele traite cam peste tot in lume unde sunt multi turisti, precum rutele ocolitoare, tarife preferentiale si aparate „defecte" sunt foarte probabile in Atena, capitala tarii. Pe langa asta, puteti avea „colegi de drum", pentru ca taximetristii greci obisnuiesc sa adune si alti clienti care circula in aceeasi directie.

Pentru greci, strain = oaspete

Totusi, in Grecia, turistii se simt foarte bine de obicei, pentru ca locuitorii ei sunt oameni foarte primitori. Exista posibilitatea sa intrebi un grec de o strada si, din vorba in vorba, sa te invite la cina. Viziunea lor pozitiva asupra vizitatorilor este evidenta si prin cuvantul „xenos", care are atat intelesul de „strain", cat si de „oaspete".

Pentru a face o buna impresie, ar fi indicat sa invatati cateva fraze uzuale in limba greaca. Sunt constienti ca limba lor este una greu de invatat pentru straini, si, de aceea, vor aprecia efortul turistilor de a „rupe" un pic in greceste. Pentru ei, care sunt foarte prietenosi, un zambet este intotdeauna bine primit.

Confuzia intre da si nu

Turistii pot fi indusi in eroare de modul in care grecii spun da sau nu, mai ales ca „da" in greaca se spune „ne", iar gestul aferent este doar inclinarea capului in jos. „Nu" se spune „Ohi", iar pentru a exprima negatia grecii folosesc atat gestul de a clatina capul stanga –dreapta, dar si ridicarea lui in sus, insotit cateodata si de o spranceana ridicata. Pentru a multumi, grecii duc mana la inima.

Un alt cuvant confuz pentru turisti este „yasu", care poate insemna si „buna", „pa", dar si „noroc" si „sanatate", atat la ciocnit, cat si cand stranuta cineva.

Tinuta obligatorie la manastiri

In timpul verii, vremea este foarte calda, drept urmare tinutele care se „califica" in bagaj ar trebui sa fie cele cat mai lejere. In cazul in care vreti sa vizitati si ceva manastiri, tineti cont ca exista un „dress-code" pentru lacasurile sfinte.

Femeile trebuie sa poarte fuste lungi, iar barbatii nu pot intra fara pantaloni lungi ori fara ca bratele sa fie acoperite. Gazdele au anticipat insa si acesta posibila problema a turistilor, drept pentru care, la intrare exista garderoba necesara pentru cei care nu s-au gandit dinainte la tinuta.



Chelnerii greci obisnuiesc sa fie foarte insistenti cu turistii pentru a-i atrage in restaurante, multi ii baga aproape cu forta in local. Este bine sa cercetati zona, pentru ca preturile difera foarte mult si va puteti trezi intr-un restaurant mult mai scump decat cel de alaturi.

Mai mult, se recurge si la practica in care se prezinta un fel de mancare (in special peste) care nu este in meniu, fapt care se va simti semnificativ la nota, drept pentru care trebuie sa va interesati foarte bine de pret inainte sa comandati.

ADVERTISING


inRead invented by Teads
Bacsisul, optional

Servirea este inclusa in pret, dar daca ramai impresionat de felul in care ai fost tratat la restaurant, iti poti arata gratitudinea printr-un bacsis, de pana in 10% ar fi cel mai indicat.

Exista posibilitatea, ca, daca un client este neinsotit la masa, sa fie nevoit sa astepte destul de mult pana sa fie servit, deoarece, pentru ca grecii nu concep sa ia masa singuri in oras, ospatarii vor crede ca acesta mai asteapta pe cineva. Astfel, sa ceara comanda inainte ca ceilalti meseni sa ajunga li se va parea nepoliticos. Totusi, in zonele cu multi turisti, riscul sa ti se lungeasca urechile asteptand sa ti se ia comanda este destul de mic.

Grecii iubesc copiii si de multe ori ii lasa sa faca ce vor, de aceea s-ar putea sa-i auziti tipand in restaurant fara ca parintii sa-i certe. Ei obisnuiesc sa ia mici gustari in timpul zilei si sa manance o masa substantiala seara destul de tarziu, dupa ora 21.00.

Siesta inchide magazinele

In Grecia, trebuie sa tineti cont de „siesta mediteraneana", care se intinde de la 14.00 la 17.00. In acest interval, magazinele si institutiile sunt de regula inchise, deoarece pe timpul verii temperaturile sunt foarte ridicate la mijlocul zilei. Cu toate acestea, localurile raman deschise in acest timp.

La cumparaturi, in bazaruri, preturile nu sunt mereu aceleasi pentru turisti. Odata ce aud „Cat costa?" in alta limba, comerciantii cresc pretul instantaneu. In afara zonelor turistice, vanzatorii nu vorbesc foarte bine engleza si se poate intampla sa incurce preturile. Va puteti asigura ca vorbiti despre acelasi pret punandu-i sa-l noteze pe hartie.

Ritualul bautului cafelei

Grecii sunt foarte sociabili, in special barbatii. Ii veti vedea impanzind cafenelele in fiecare oras, mai ales ca bautul cafelei este un adevarat ritual. Petrec ore in sir in localuri unde vorbesc pe diverse teme, multe foarte intime, conversatiile lor fiind mereu directe, pentru ca nu sunt adeptii discutiilor de complezenta. Nu veti vedea niciodata un grec care sa bea o cafea in graba, un „expresso" isi pierde cu totul sensul in aceasta tara. De asemenea, in mai toate localurile gasesti un joc de table, pentru greci fiind ca un „sport national".

Tot barbatii au obiceiul de a purta dupa ei niste margele ce seamana cu niste matanii, cu care isi tin mainile ocupate. Le invart in maini nu din considerente religioase, ci pe post de eliberatoare de stres.

Grecia este locul unde poti bea uzo. Este un produs 100% grecesc si este bautura nationala in acesta tara.

Credinte si superstitii

Aproximativ 97% din populatia Greciei se identifica drept ortodocsi. Cea mai importanta sarbatoare din an este Pastele, pe care il sarbatoresc asemanator ca in Romania.

Multi dintre greci sunt si supersitiosi. Ca si romanii, cred in deochi, pe care il vindeca tot cu culoarea rosie. Daca ii ceri unui grec cutitul la masa, nu ti-l va da in mana, il va pune in dreptul tau pentru ca superstitia spune ca se va certa cu tine. Nici banii nu sunt dati direct in mana, pentru ca acest gest este aducator de ghinion pentru cel care inmaneaza banii.

In cazul in care in vacanta veti lega prietenii cu unii dintre localnici, trebuie sa stiti ca, atunci cand mergeti in vizita la o familie de greci, intotdeauna trebuie sa aduceti ceva, florile si ciocolata sunt cele mai uzuale. Cand este vorba de o aniversare, trebuie neaparat sa luati un cadou. Sarbatoritul nu va deschide cadourile pana nu pleaca toti invitatii, pentru a nu fi nevoit sa mimeze bucuria in cazul in care nu-i place.

La iesirile in oras, atunci cand un grec va invita in oras, niciodata nu va oferiti sa platiti sau sa faceti nota jumatate, pentru ca se va simti ofensat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.