Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Statul Georgia-SUA
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georgia
629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georgia Aquarium, Atlanta
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portul din Batumi Georgia
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Centrul Vechi din capitala Tbilisi-Georgia
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirile, castelele si siturile UNESCO - Georgia
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tbilisi, Georgia
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Okefenokee Swamp-Georgia
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Providence Canyon State Park, Lumpkin-Georgia
232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sighnaghi, orasul iubirii-Georgia
565 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Adjaria -Georgia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.11.2018  Adauga la favorite 410 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Adjaria (georgiana აჭარა), oficial Republica Autonoma Adjaria (აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკა), este a doua republica autonoma in cadrul Georgiei, si a fost proclamata dupa tratatul de la Kars (1921) intre Turcia kemalista si Rusia sovietica, pe teritoriul vilaietului otoman Batum (actualul Batumi).
Adjaria e cunscuta si ca Ajara, Adjara, Ajaria, Adzharia, Aciaria si Ajaristan. In cadrul Uniunii Sovietice, ea era denumita Republica Autonoma Socialista Sovietica Adjara (RASS Adjara)
Tensiunile geopolitice s-au ivit aici dupa venirea lui Aslan Abasidze, urmasul unei familii cunoscute in acest tinut, derivate de pasalele Batumului Abasidze (din 1463), la conducerea republicii. Bunicul lui, scriitorul Mehmed Abasidze, a fost presedintele Medjlisiului (parlamentului) Adjaristanului (Adjariei) (1918-1921). Insa noul lider avea relatii speciale cu Moscova si nu cu Ankara, controland veniturile din portul Batumi si din vama Sarpi de la granita cu Turcia. A. Abasidze era prieten din copilarie cu primul presedintele al Georgiei, Zviad Gamsahurdia, iar venirea lui in iulie 1991 la putere nu a fost greu de realizat. In octombrie 1991, vama Sarpi de la granita cu Turcia a fost luata sub jurisdictia republicii autonome, si de atunci inainte doar 30% din veniturile obtinute erau transferate la bugetul central. In martie 1992, cand a cazut guvernul din Tbilisi, A. Abasidze l-a parasit pe Z. Gamsahurdia, trecand de partea rebelilor, si a recunoscut Sfatul Militar si guvernul provizoriu, iar prin prezenta tancurilor rusesti nu a lasat nici fortele pro-prezidentiale si nici pe rebelii care le urmareau sa traverseze frontiera Adjariei. Abasidze, terminand cu gruparile paramilitare autonomiste si de mafioti, mai ales dupa razboiul civic din Georgia, a devenit un suveran semi-independent (1992). El a fost autorul stemei si steagului republicii autonome. Dupa alegerea lui Eduard Sevardnadze in postul cel mai inalt din tara el a devenit vice-presedintele parlamentului georgian. De atunci A. Abasidze era considerat un rival foarte important la postul presedintelui. Miscarea «Agordzineba» («Renasterea»), a carui lider era Abasidze, a inceput sa joace un rol important in politica tarii. Razboiul rece intre Abasidze si Sevardnadze a durat ani de zile si prin sprijinul rusilor Adjaria practic nu se supunea guvernului central din Tbilisi. In 1996, liderul adjar a castigat o victorie zdrobitoare la alegerile din autonomie. In 1998, relatiile dintre Batumi si Tbilisi s-au agravat dramatic, el l-a acuzat pe premierul georgian Zurab Jvania de complot impotriva lui si, mai tarziu, intr-un mod ciudat, presedintele Georgiei, E. Sevardnadze, a scapat viu, ca prin minune, de un alt complot.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.