Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria teatrului de papusi
1.196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statuia libertatii din New York.
1.268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reptile OVERLORDS umbla printre noi?!
186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterioasele orase subterane din Cappadocia
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce fructele si-au pierdut vitaminele
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/3..Exista planete locuite in cosmos ? / Partea.1
2.005 vizite - 0 comentarii
adaugat de valiza
 
  Restaurantul Stiftskeller St. Peter-Austria
954 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stonehenge-monument neolitic aflat in Anglia
791 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Campia Gherghitei - Arie protejata
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muncitorii saraci | Pretul visului american
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Bir Tawil,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.11.2018  Adauga la favorite 775 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bir Tawil, singurul loc de pe Pamant pe care nu il vrea nicio tara

„O intindere de pamant acoperita cu nisip si inconjurata de munti, fara acces la vreun drum sau la mare." Aceasta este cea mai buna descriere a Bir Tawil, unul dintre ultimele locuri de pe planeta care nu a fost revendicat de nicio tara.

Multi au facut declaratii in care sustineau ca locul este „regatul" lor, insa niciuna dintre aceste revendicari nu a fost acceptata oficial. Bir Tawil se afla pe granita dintre Egipt si Sudan, iar numele sau inseamna „fantana inalta cu apa" in limba araba.


Desi Bir Tawil are o forma de cadrilater, este numit in general „Triunghiul Bir Tawil." Asta, deoarece este asociat cu Triunghiul Hala’ib, care este situat in vecinatate. Luate impreuna, cele doua zone alcatuiesc un triunghi.

Este o zona muntoasa de 2060 de kilometri patrati si este acoperita cu nisip, in cea mai mare parte. Zona ramane nerevendicata fiindca este relativ mica, nu are asezari permanente sau acces la mare. Si toate acestea o fac fara valoare.



Zona nu a fost revendicata din cauza unei dispute legate de granita dintre Egipt si Sudan. Lupta se duce nu pentru Bir Tawil, ci pentru Triunghiul Hala’ib, aflat la nord-est de Bir Tawil. Triunghiul Hala’ib este mai valoros decat Bir Tawil, si niciuna dintre cele doua tari nu vor sa renunte la el.

Bir Tawil este o fasie de pamant sterp si nelocuit
Bir Tawil

Pentru a intelege mai bine de ce Bir Tawil este nerevendicat, trebuie sa privim putin disputa dintre Egipt si Sudan. In 1899, zona se afla sub control englezilor.

Acordul anglo-egiptean a fost semnat de Egipt si Marea Britanie, si cele doua tari administrau impreuna Sudanul. Paralela 22 a fost stabilita ca granita intre Egipt si Sudan.

Problema cu granita originala era ca aceasta nu tinea cont de oamenii care locuiau acolo. Era doar o linie arbitrara, trasata pentru a separa doua tari.



Asa ca, in 1902, englezii au stabilit o noua granita administrativa, care tinea cont de pamanturile pe care se aflau diferitele triburi. Asta, pentru a se asigura ca triburile nu traiau intr-o tara si isi pasteau vitele in cealalta.

Bir Tawil era o zona de pasunat, desi nimeni nu locuia acolo. Problemele au inceput dupa ce conducerea britanica a considerat noua granita ca fiind cea corecta, in timp ce Egiptul vrea sa mentina granita dinainte, cea de pe paralela 22.



Potrivit vechii granite, Triunghiul Hala’ib se afla in Egipt, insa, potrivit granitei noi, aceasta zona se afla in Sudan. Este evident motivul pentru care cele doua tari se lupta pentru aceeasi zona.

Triunghiul Hala’ib este de zece ori mai mare decat Bir Tawil si are acces la drumuri si la mare. De asemenea, triunghiul mai mare are 1.000 de locuitori, pe cand Bir Tawil este sterp si nelocuit.



Desi Egiptul si Sudanul nu au pretentii pentru Bir Tawil, exista oameni care au revendicat zona ca fiind a lor. Multi au facut declaratii online sustinand ca zona le apartine, insa niciuna dintre aceste revendicari nu a fost luata in serios.

Pana acum, ca intr-un banc absurd, un american, un indian si un rus au revendicat Bir Tawil.

Suyash Dixit, Jeremiah Heaton si Dmitri Jikarev revendica o bucata de pamant pe care nu o vrea nicio tara

Americanul Jeremiah Heaton a numit Bir Tawil „Regatul Sudanului de Nord", in vreme ce Suyash Dixit, un indian, l-a botezat „Regatul lui Dixit". Rusul Dmitri Jikarev l-a numit, la randul sau, „Regatul de la Mijlocul Pamantului".

Cand Dixit s-a autointitulat „rege", Heaton a folosit platformele de socializare online pentru a-l ataca si a-l numi mincinos. Ca rezultat, cei doi au vorbit in privat si s-au hotarat „sa actioneze pentru imbunatatirea situatiei acestei zone".

Insa apoi a aparut Dmitri Jikarev, care a sustinut ca cei doi si-au falsificat vizitele din Bir Tawil. Cearta absurda dintre cei trei continua si azi, chiar daca revendicarile lor nu au nicio semnificatie oficiala.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.