Ce sunt antibioticele
Antibioticele sunt microorganisme care impiedica inmultirea bacteriilor, stopand infectiile. Acestea distrug bacteriile selectiv, neafectand celulele organismului, prin urmare actioneaza doar acolo unde pot diferentia intre cele doua tipuri de celule. Cei mai sensibili la actiunea bacteriilor sunt batranii, copiii nascuti prematur, suferinzii de boli cronice si persoanele cu sistemul imunitar slabit.
Antibioticele se impart in antibiotice cu spectru larg de actiune si cele cu spectru de actiune restrans. Multe boli grave cum sunt pneumonia, tuberculoza, meningita sau sifilisul se trateaza cu antibiotice.
Rezistenta la antibiotice
Administrarea de antibiotice atunci cand nu este cazul poate fi nu doar inutila, ci chiar daunatoare. De exemplu antibioticele sunt luate uneori pentru a trata boli virale, cand de fapt ele ataca doar bacteriile, nu si virusurile. Pentru a supravietui, bacteriile isi schimba structura genetica foarte repede si devin mai rezistente.
In mod paradoxal, folosirea acestor medicamente pentru o perioada indelungata de timp duce la un risc crescut de aparitie a infectiilor, prin pierderea rezistentei imunitare. Organismul nu mai reactioneaza la substantele pe care un antibiotic le contine, iar, in cel mai grav caz, devine imun la toate antibioticele. Infectiile capatate in spital sunt cel mai greu de tratat, din cauza rezistentei crescute a bacteriilor.
Mod de administrare
Antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului si sub atenta supraveghere a acestuia. Analizele de laborator fac posibila stabilirea exacta a infectiei si prescrierea medicamentelor potrivite. In mod normal, antibioticele se iau sub forma de tablete, insa in cazuri grave se administreaza si intravenos. 30-50% dintre antibiotice sunt consumate necorespunzator, ca dozaj, durata sau pur si simplu pentru ca nu actioneaza impotriva afectiunii in cauza. Tratamentul poate dura de la o zi, la cateva luni de zile.
Desi sunt destul de bine tolerate de organism, antibioticele au si cateva efecte secundare, cum sunt tulburarile gastro-intestinale, alergiile, starile de voma si uneori afectiuni ale ficatului si rinichilor. Sfaturi de urmat
Nu folosi antibiotice impotriva febrei sau a bronsitei.
Respecta dozele prescrise de medic!
Nu intrerupe tratamentul doar pentru ca ti se pare ca te simti mai bine.
Nu folosi de capul tau antibioticele care ti-au ramas prin casa de data trecuta.
Instiinteaza-ti doctorul daca ai vreo alergie.
Nu consuma produse lactate doua ore inainte si dupa ce ai luat antibiotice, deoarece calciul poate slabi efectul acestora.
Nu combina niciodata antibioticele cu alcoolul. Unele antibiotice pot incetini descompunerea alcoolului accentuand efectul sau.
Respecta regulile elementare de igiena, cum este spalatul pe maini, pentru a evita contactul cu bacteriile.