Legenda spune ca, Vlad Tepes, fiind urmarit de turci, a scapat refugiindu-se in aceasta cetate, dupa ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fata in spate, derutindu-si astfel urmaritorii.
Acest loc aminteste unora si de batalia numita de Nicolae Iorga "Batalia de la Posada", din 9-12 octombrie 1330, care a marcat emanciparea Tarii Romanesti de sub tutela coroanei maghiare. Batalia este mentionata in Cronica pictata de la Viena, fara o identificare exacta a locului in care s-a petrecut. Pozitia acelei "posade", un substantiv comun insemnand trecatoare,[1] nu este cunoscuta. Regele Carol Robert de Anjou al Ungariei a venit intr-o expeditie de pedepsire a fostului sau vasal Basarab I al Tarii Romanesti (Tara Ungrovlahiei, cum i se mai zicea, adica tara vlahilor dinspre Ungaria), care din 1327 refuzase sa mai plateasca tributul de vasal. Regele Carol Robert a fost infrant in timp ce se retragea, intr-un loc descris de Sigismund de Luxemburg intr-un document din 1395 ca fiind „pe [...] culmile muntilor, zise in vorbirea obisnuita [locala] posada, prin niste stramtori si poteci inguste, stranse intre tufisuri mari".
Descriere
Cetatea Poenari se afla pe un varf de munte, la aproximativ 400 de metri fata de nivelul vaii. Cetatea are o forma alungita si poseda 5 turnuri, 4 rotunde si unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.
Obiectiv turistic
In prezent ruinele cetatii sunt amenajate ca obiectiv turistic si sunt vizitate de turisti romani si straini.
De la nivelul cetatii se pot admira privelistile frumoase ale vaii Argesului.
Pentru a se urca la cetate s-a construit, in zilele noastre, o scara de beton, dotata cu balustrade, cu 1480 de trepte.