1. Arunca ce nu mai e bun!
Incearca sa mentii ordine peste tot. Ce presupune asta? Descotoroseste-te, fara nostalgii sau regrete, de lucruri inutile precum hainele care v-au ramas mici, ziare vechi, pe care le-au citit toti ai casei s.a.m.d.
2. Fiecare la locul lui
Incearca sa-ti faci un obicei din a pune, zilnic, fiecare lucru la locul lui dupa ce l-ai folosit: cartea pe care o citesti – in biblioteca, ziarele si revistele – in suportul lor, hainele – in sifonier, in cuier. Vei fi incantata ce bine arata totul in jur – si, atentie, marea curatenie nici n-a inceput!
3. Fa ordine din mers
Cand gatesti, sa zicem, e mult mai simplu sa arunci imediat gunoiul pe care il faci (coji de legume, de oua etc.) si sa speli vasele care s-au murdarit, decat sa pierzi apoi cam doua ore din timpul tau pentru a pune totul la punct.
Cu bani rezolvi orice
Daca nu te simti in stare sa te apuci singura de curatenie, nu forta lucrurile! Cunosti bine ca exista atatia dispusi sa frece, sa spele, sa curete in locul tau – contra cost, desigur.
O prima solutie ar fi sa angajezi o femeie. Important este sa gasesti pe cineva de incredere (nu uita ca ii vei lasa cheile de la casa!) si care sa faca si treaba ca lumea.
Roaga-ti prietenele sau cunostintele sa-ti recomande pe cineva care are referinte bune. Chiar si asa insa, fii prudenta si, inainte de a-i lasa casa pe mana, sugereaza-i persoanei in cauza o perioada de proba, ca sa-ti faci, cat de cat, o idee…
Daca stai bine cu banii, poti sa apelezi la o firma specializata, de curatenie si menaj.
Singurul lucru pe care il ai de facut este sa cauti pe Internet si sa alegi ce-ti convine. Pentru angajatii de acolo curatenia de primavara este floare la ureche.
Vrei sa scapi de curatenia generala? Atunci fa curatenie putin si des, tot timpul anului. Si, mai ales, invata sa o pastrezi!
Un truc garantat: aeriseste cat mai des!
Stii ca si natura te ajuta un pic? Deschide ferestrele din cand in cand si te vei convinge de acest lucru: aerul curat iti va inunda casa, improspatand si cele mai ticsite colturi.
La randul lui, vantul iti poate fi de folos, la curatatul carpetelor. Daca nu te-ndemni sa le speli, pune-le pe sarma intr-o zi insorita, cand adie briza. Bate-le cu o perie si lasa-le la aerisit – sub ochii tai, scamele si praful vor fi luate de briza.
Menajeaza-te cat poti!
Cum am mai spus, nu e cazul sa declansezi “ostilitatile" pe toata linia daca nu ai nici timpul, nici energia necesare.
Stabileste-ti prioritatile, adica fa curat mai intai in locurile expuse vederii – de ce sa nu-ti laude osteneala toti ai casei? Robinetele din bucatarie si baie vor straluci dupa ce le cureti cu o jumatate de lamaie si freci petele recalcitrante cu o perie de dinti veche. Repeta operatia cat mai des.
Lamaia curata de minune si cuptorul cu microunde. Pune o felie intr-un bol cu apa, apasa pe butonul de pornire si las-o inauntrul acestuia timp de un minut.
Dupa aceea, carpa umeda sa ai, ca se sterge (aproape) singur!