si in ce conditii e considerat o gafa sarutatul mainii. Reguli de baza si capcane
Desi in cartea “Codul bunelor maniere astazi", de Aurelia Marinescu, suntem invatati ca barbatul saluta primul femeia, la randul lor, doamnele trebuie sa respecte numeroase reguli pentru a evita gafele. Acestea vor raspunde la salutul care le este adresat printr-un suras, care va dovedi persoanei intalnite ca a fost recunoscuta, se arata in volumul precizat anterior.
„In tarile anglo-saxone, femeia saluta prima, pentru a-l autoriza astfel pe domn sa o salute. In schimb, in Europa continentala, regula este: domnul saluta, doamna raspunde. Doamna mai tanara o saluta pe cea mai in varsta, care ii raspunde la salut", noteaza autoarea cartii. Doua persoane de acelasi sex si de aceeasi varsta se saluta simultan. Niciodata, scrie Aurelia Marinescu, nu ai dreptul sa refuzi un salut: a refuza sa raspunzi la salut inseamna a-l face pe celalalt sa inteleaga ca te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. In afara acestor cazuri, nu exista salut pe care sa-l poti refuza, fara sa incalci in mod deliberat si grosolan, regulile elementare ale bunei cuviinte. Nu exista reguli fara exceptii: vom evita sa salutam o persoana, mai ales o doamna, daca o intalnim intr-o companie compromitatoare, arata autoarea. Iata cateva din regulile de baza ale salutului care se regasesc in cartea “Codul bunelor maniere astazi", de Aurelia Marinescu:
Barbatul saluta primul femeia, chiar daca este mai tanara.
Tanarul sau tanara ii saluta pe cei mai in varsta. Noul venit, pe cei care sunt deja adunati. Inferiorul, pe superiori. Este obligatoriu sa raspunzi la salut, deoarece a refuza inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat. Ce trebuie sa stim despre sarutatul mainii? Femeilor li se saruta mana, dar nu in aer liber sau pe strada, ci numai in casa, spune Aurelia Marinescu.
Sarutatul mainii pe o manusa sau peste masa este o gafa.
“M-a amuzat copios o scena vazuta pe malul marii, cand am surprins o intalnire intre o doamna si un baietel crescut exagerat de bine de bunici: doamnei i s-a sarutat mana, ambii fiind in costume de baie si, in plus, baietelul avand pe cap o imensa palarie de paie legata sub barbie! Cum se saruta mana? Doamna intinde mana spre domnul care o saluta; domnul se apleaca usor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface ca o atinge", noteaza Aurelia Marinescu.
Cartea care ne invata comportamentul civilizat Pretutindeni in lume, cartile care ne invata normele comportamentului civilizat se bucura astazi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astazi" nu face exceptie: la douazeci de ani de la aparitie s-a vandut in peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenta, deplin adaptat uzantelor moderne occidentale si totodata celor romanesti, Codul este un veritabil bestseller national. In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu (licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti.
Sursa:Adevarul.ro