Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa pictezi peisaje in culori de ulei
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Limba turca-exercitii1
552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Clasa a VIII-a -Evaluare nationala matematica- ex. 14
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MODEL OFICIAL BAC MATEMATICA 2015 - MATE-INFO
1.175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba japoneza -lectia 42
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nume personalizat din fetru folosind scrisul cursiv
624 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scriem si vorbim corect I
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa invatam coreeana -lectia 15
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba si literatura romana pentru clasa a VIII-a.
1.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Machiaj in nuante rosiatice
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Cursuri
 

 

Argintul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.07.2018  Adauga la favorite 848 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Primele mine de argint au aparut mai inainte de perioada 3000 i.Hr. Argintul a fost un metal cunoscut de toate civilizatiile antice, insa spre deosebire de aur, este foarte rar gasit in stare naturala, lucru care explica faptul ca daca ar fi mai abundent, tot nu ar putea fi folosit decat mai tarziu. Cu toate acestea, cand a aparut prima oara in Egipt, a fost mult mai valoros decat aurul.

Argintul a fost rafinat prin cupelatie, proces inventat de haldeeni in jurul lui 2500 i.Hr si descris in Biblie (Ezechiel 22: 17-22). Acest proces consta in incalzirea metalului topit intr-o cupa poroasa si ingusta numita cupel, peste care se aplica un jet puternic de aer. Acesta oxida celelalte metale, precum plumb, cupru si fier, lasand doar argintul (si aurul daca era prezent) in stare globulara de metal topit.

Dezvoltarea Atenei si a civilizatiei sale remarcabile a fost posibila datorita exploatarii minelor locale de argint de catre localnici in zona Laurium, unde au operat din perioada 600-300 i.Hr, producand in jur de 30 de tone de metal pe an. Minereul era in principal galena, insa cu un continut de argint de cateva procente; acesta era usor de extras prin cupelatie. Minele ateniene au continuat sa fie operate si de catre Imperiul Roman, desi cea mai mare cantitate de argint roman provenea din Spania. In Evul Mediu, minele germanice au devenit cel mai important furnizor de argint din Europa

Si civilizatiile antice ale Americii Centrale si Sudice au exploatat argintul, insa schimbul cu acest metal s-a facut dupa cucerirea spaniola. Depozite importante s-au descoperit in anul 1535 la Charcas (Peru), Potosi (Bolivia) in anul 1545 si la Zacatenas (Mexic) in 1548. Productia din aceste surse era in total de peste 500 de tone pe an.

In secolul al XIX-lea, argintul a fost descoperit in SUA, in statul Nevada, iar in anul 1870 productia mondiala a ajuns la 3000 de tone pe an
Fiind un foarte bun conducator de electricitate, este folosit in electrotehnica si electronica, fie ca atare, fie sub forma de depuneri galvanice. Deoarece este foarte ductil, se pot realiza prin tragere fire extrem de subtiri, iar prin turnare si ambutisare, conectori si pastile pentru contacte electrice. Desi se oxideaza cu usurinta, stratul de oxid nu este aderent, drept pentru care multi ani a fost principalul metal folosit in conectica. Cu toate acestea, odata cu progresul tehnologic din ultimii ani, conectica de inalta calitate se realizeaza din aur sau argint aurit.

Se mai intrebuinteaza la baterea monedelor, in giuvaergerie, precum si in medicina. Deoarece elibereaza spontan ioni negativi (care au actiune germicida), multe decenii a fost intrebuintat la confectionarea de instrumente medicale si proteze. In stomatologie, din argint se realizeaza cu succes pivoti endodontici. Nu poate fi folosit ca atare la confectionarea de proteze dentare, ci numai in aliaje, impreuna cu celelalte metale nobile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.