Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria bisericii Albe Bucuresti
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Strania istorie a comunismului romanesc
1.418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.228 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.540 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.371 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  100 de ani din istoria Romaniei
1.785 vizite - 0 comentarii
adaugat de oanam
 
  Biserica "Sf. Anton","
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoricul bisericii Boteanu.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2018  Adauga la favorite 2.159 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In inima Bucurestiului, chiar in locul unde se intretaie bulevardul C. A. Rosetti cu strada Boteanu, dainuieste, de peste trei sute treizeci de ani, una dintre cele mai vechi ctitorii ale capitalei: Biserica Boteanu-Ienii. Denumirea actuala provine din alaturarea numelui initial al sfantului lacas, Boteanu, cu acela de Ienii, de la biserica Ienii atestata documentar in 1611 si demolata imediat dupa cutremurul din 1977.




Privind cu trei secole in urma, spre anul 1682, gasim prima urma a sfantului lacas. Pe locul socotit in acele vremuri, hotarul de miaza-noapte al Bucurestilor, in mahalaua numita "a Boteanului", un om pios, Jupan Mihul a ridicat, in apropierea gospodariei sale, un mic lacas de ruga, din lemn. Documentele consemneaza ca era strajuit de un brad inalt, de la care localnicii i-au spus Biserica cu Brad sau Bradu-Boteanu.




Construita spre cinstea si pomenirea praznicului "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul", bisericuta jupinului Mihul care a imbracat inainte de moarte schima monahala sub numele de Mihail Monahul, a dainuit vreme de optzeci de ani. Pe la 1760, devenise deja neincapatoare pentru crestinii care populasera zona in numar semnificativ si pe langa aceasta, cosntructia din lemn incepuse sa se degradeze. Se impunea asadar, ridicarea unei noi biserici. Indatorirea a fost dusa la bun sfirsit de Maxem si Gheorghe Mihulet, doi dintre urmasii primului ctitor. Documentele spun despre ei ca au fost chiar nepotii Jupanului Mihul. Pe temeliile ctitoriei stramosesti din lemn, acestia au inaltat in timpul lui Scarlat Voda Ghika, la 5 iunie 1760 o biserica in piatra, altfel spus, de caramida. In forma de cruce, fara pridvor, de dimensiuni modeste, dar cu doua turle impunatoare, biserica avea la intrare o pisanie, din care se mai pastreaza si astazi. Slovele sale marturisesc: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, ce este cu hramul Taierea Capului Sfantului loan Botezatorului si al Sfantului Gheorghe, intai au fost cladita de lemn de dumnealui raposatul Jupan Mihul si acum s-au facut de piatra si s-au impodobit dupa cum se vede, cu toata cheltuiala si osteneala dumnealui jupan Macsen, dimpreuna cu frate-sau Gheorghe, feciori ai raposatului jupan Grigorie Miulet, in zilele Mariei sale Ion Scarlat Grigorie Ghika Voevod, la leat 7268, Iunie in 5."




Trecerea timpului a macinat si biserica din piatra si dupa 149 de ani a fost daramata. In anul 1908, s-a inceput ridicarea actualei biserici, prin sprijinul enoriasilor, dar mai ales prin donatia consistenta facuta de Zoe Riosanu nascuta Isvoranu, in amintirea raposatului sau fiu, avocatul si deputatul Mihail Riosanu al carui portret se pastreaza pictat pe zidul de apus al pronaosului. Lucrarile s-au desfasurat dupa planurile arhitectului N. C. Mihaescu, instruit la Ecole des Beaux-Arts din Paris. In forma de cruce bizantina si cu un adaos de pridvor la intrare, cea de-a treia ctitorie de proportii monumentale a fost asezata la nord fata de locul celei de dinainte si a primit un al treilea hram despre care aflam din pisania de la intrare.




"Aceasta sfanta biserica, numita si Bradu Boteanu s-a cladit a treia oara, adaogandu-i-se hramul Sfintilor Voievozi, cu ajutorul bisericii, al Cocoanei Zinca Izvoranul si al enoriasilor, intre anii 1908-1911. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos Imparatul si Dumnezeul nostru."




Intre anii 1909 si 1911, peretii din interiorul actualei biserici au fost pictati in tempera, dupa stilul neobizantin de pictorul Vasile Damian. Ceea ce impresioneaza in mod deosebit este calitatea decorativa a picturii, coloritul cald si luminos, ritmul si eleganta siluetelor.




Catapeteasma din lemn de stejar, cu coloane si brauri traforate, in care s-a randuit de sus pana jos, gama de icoane din metal argintat, pastrate si astazi, este opera sculptorului Babic, finalizata in anul 1911.




Desi coagulase in jurul sau o comunitate, biserica Bradu-Boteanu a primit tarziu statutul de parohie, in anul 1934. S-a datorat perseverentei preotului Mitruca D. Antal pe care articolele din presa vremii il amintesc ca fiind un slujitor vrednic, iubit si apropiat de enoriasi si primul care a ilustrat activitatea sa pastoral-misionara intr-un periodic, "Cronica parohiala", tiparit pentru toti credinciosii parohiei, intre ianuarie 1936 - noiembrie 1938. Dupa numirea lui Antal, de catre Sfantul Sinod, ca arhiereu-vicar al sfintei Mitropolii a Ungro-Vlahiei si Arhiepiscopiei Bucurestilor, la altarul bisericii Bradu-Boteanu s-au succedat preotii: Marius Constantinescu, Nicolae Popescu, Ilie Imbrescu, Stan Dimancea, Constantin Grigorescu, Vasile Axinia, Gheorghe Tudose. Din anul 2009, luna noiembrie, prin incredintarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a fost numit Paroh al Bisericii Boteanu-Ienii, Preot Dr. Costel Habelea. Din iulie 2014, preot co-slujitor este Ioan Jucan.




De-alungul timpului, sfantul lacas a suferit mai multe avarii provocate de cutremurele din 1940, 1977, 1986, si 1990. Cele mai grav afectate au fost cele trei turle, la cutremurul din 10 noiembrie 1940. Pentru a preintampina prabusirea lor, consiliul parohial de atunci a hotarat demolarea turlelor pana aproape de cota bazelor lor, reparatiile dand bisericii Boteanu infatisarea existenta pana in toamna anului 2012. Atunci au fost ȋncepute lucrarile de renovare a bisericii, pentru consolidarea structurii de rezistenta si mai ales, pentru ridicarea celor trei turle ȋn forma lor initiala. Prin voia si ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu sprijinul financiar atat al Primariei Sector 1 Bucuresti cat si al credinciosilor, prin efortul echipelor de constructii si prin rugaciunile statornice ale intregii parohii, rezultatul este acum vizibil: cele trei turle se inalta din nou spre cer, strajuite de trei cruci, exteriorul bisericii este finisat, iar, ca noutate, chipurile sfintilor protectori ai lacasului privesc din mozaicurile realizate pe zidul de la apus, deasupra usii de la intrare. Ȋnsa, renovarea bisericii Boteanu continua. Speram ca peste scurt timp sa fie incepute lucrarile de restaurare a picturii din interior. Pardoseala a fost deja schimbata cu marmura si imbunatatita cu o structura de incalzire electrica, iar stranele din lemn de stejar, au fost reconditionate. Membrii parohiei au in vedere si spatiul din jurul bisericii, care, desi restrans, poate servi unor proiecte arhitecturale cu functii specifice unui lacas ortodox: o clopotnita, un pangar, un centru social si cultural. Pana acum s-a concretizat constructia lumanararului.







Despre numele bisericii




Dupa cutremurul din 1977, numele Bradu-Boteanu a fost schimbat in cel pe care biserica il poarta si astazi. S-a intamplat imediat dupa demolarea Bisericii Ienii sau Enei, monument istoric de la anul 1611, ce se afla vis-a-vis de hotelul Intercontinental. Sfanta Arhiepiscopie a Bucurestilor a hotarat la acea vreme, ca numele Ienii sa nu fie dat uitarii, iar sectorul parohiei sa fie alipit la biserica aflata in vecinatate. Atunci, odata cu noua denumire, Bisericii Boteanu-Ienii i s-a adaugat hramul Sfanta Mare Mucenita Varvara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.