Jules Verne s-a nascut la Nantes, in Franta, fiind fiul cel mare dintre cei cinci copii ai familiei. Si-a petrecut copilaria acasa cu parintii, pe o insula vecina cu raul Loara. La varsta de 9 ani, a fost trimis la scoala, la Liceul Nantes. Jules a studiat limba latina, pe care a folosit-o ulterior in povestirea scurta „Le Mariage de Monsieur Anselme des Tilleuls".
Patru dintre romanele sale evoca Romania, cel mai cunoscut fiind „Castelul din Carpati" (pentru ca intreaga actiune se petrece in Transilvania). Alte exemple sunt „Keraban incapatanatul", „Claudius Bombarnac" si „Pilotul de pe Dunare", ultimul fiind un roman postum.
In cartea „Pe urmele lui Jules Verne in Romania", Simion Saveanu emite ipoteza ca intre 1882 si 1884 Jules Verne ar fi fost in relatii intime cu o anume Luiza Muller, originara din Romania, mai precis din Homorod. La indemnul ei, ar fi facut o calatorie incognito cu o nava pe Dunare pana la Giurgiu, apoi cu trenul la Bucuresti si apoi la Brasov si, in final, la Homorod. Cu aceasta ocazie ar fi cutrierat prin regiune mai multe saptamani si ar fi vizitat Castelul Colt, care a devenit sursa de inspiratie pentru romanul „Castelul din Carpati".
Acest film documentar este o biografie a lui Jules Verne, scriitorul care a descris calatorii ce inca nu puteau fi intreprinse in vremea sa (cum este si cea din romanul „20.000 de leghe sub mari"), dar nici in vremurile noastre („Calatorie spre centrul Pamantului", de exemplu). Desi un autor talentat, marea sansa a lui Jules Verne, dupa cum chiar el a recunoscut, a fost intalnirea cu editorul Pierre-Jules Hetzel, cel care a publicat si opere ale lui Victor Hugo sau ale scriitoarei feministe George Sand (pseudonim).