Burgundia (franceza Bourgogne) este una dintre cele 26 regiuni ale Frantei. Capitala regiunii este orasul Dijon iar regiunea cuprinde 4 departamente. Regiunea este mai mare decat vechiul Ducat dar mai mica decat teritoriile franceze controlate de catre Ducii de Burgundia.
Numele este dat de catre un trib germanic ce a ocupat teritoriul dupa caderea Imperiului Roman. In secolul VI Regatul Burgunzilor a fost cucerit de catre franci si integrat in regatul lor. Dupa destramarea regatului francilor, au luat fiinta Ducatul Burgundiei si doua regate Burgundia de Sus si Burgundia de Jos, in estul acestuia. In secolul XI Ducatul a fost incorporat in Regatul Frantei iar cele doua regate Burgunde au fost incorporate in Sfantul Imperiu Roman. In timpul Razboiului de 100 de ani regele Frantei lasa ducatul fiului sau mai mic, ceea ce a generat o rivalitate intre cele doua entitati. La apogeul dezvoltarii sale, ducatul de Burgundia controla un imperiu ce se intindea din Elvetia pana in Tarile de Jos. In 1477, Carol Temerarul, ultimul Duce de Burgundia a fost ucis, si ducatul a reintrat in componenta Regatului Francez, cu toate ca titlul de Duce de Burgundia a fost purtat de catre Casa de Habsburg ce controla Tarile de Jos, pana in secolul XVIII.
In partea de nord si de est relieful este de campie, in partea centrala este un platou calcaros, cu pante line spre nord-est si abrupte spre sud-est iar in partea de sud se gasesc contraforturile Masivului Central.
Cel mai inalt punct: Haut-Folin (901m) in Morvan.
Canalul Burgundiei uneste raurile Yonne si Saone, permitand ambarcatiunilor sa navigheze din nord in sudul Frantei. Constructia a inceput in 1765 si a fost terminata in 1832. In varf se afla un tunel de 3,333 kilometri lungime in linie dreapta. Canalul are 242 km lungime, cu un total de 109 ecluze, si traverseaza doua departamente ale Burgundiei, Yonne si Cote d'Or. Astazi, canalul este folosit in principal pentru turism; Dijon, cel mai important oras de-a lungul canalului, are un port pentru barci de agrement.
Burgundia produce vinuri cu acelasi nume. Cele mai bune vinuri provin din regiunea Cote d'Or, Desi si regiunile Beaujolais, Chablis, Cote Chalonnaise, si Macon fac parte din regiunea viticola a Burgundiei.
Vinurile burgunde sunt variate, complexe, umane si casnice, dar sofisticate. Desi "Burgundia" inseamna rosu, regiunea Burgundiei produce atat vinuri rosii cat si alb
In timpul Evului Mediu, Burgundia a devenit sediul unor biserici si manastiri foarte importante, cum ar fi Cluny, Citeaux si Vezelay.
Feluri de mancare specifice Burgundiei sunt coq au vin si Bceuf bourguignon.