Ciresul este un pom a carui coroana poate ajunge la 8-10 m, este foarte raspandit in toata lumea, creste repede, arata minunat cand e plin de flori, dar si cand incep sa se coaca ciresele, primele fructe din an pe care, copii si maturi, le asteptam cu aceeasi nerabdare.
In Japonia, renumita si pentru ikebana – arta amenajarii florilor, sunt cultivate peste 400 de specii de cires pentru florile lor. Ei au un cult pentru floarea de cires, considerata simbol al primaverii care a invins iarna, simbol al puterii, dar si al delicatetii. Este bine cunoscuta Sarbatoarea florilor de cires, ce are loc in aprilie.
Conditii necesare cresterii ciresului
Ciresul prefera solurile luto-nisipoase, care nu retin apa in cantitati mari, de aceea se dezvolta cel mai bine pe dealuri. Apa in exces, stagnata in sol, va asfixia in timp radacinile ciresului. Are nevoie de multa lumina, nu va da fructe de calitate daca nu va fi plantat la distanta confortabila de alti pomi care l-ar putea umbri.
Cum plantam un cires
Altoiul de cires, pe care l-am cumparat de la o pepiniera trebuie plantat toamna, in septembrie. Vom alege un cires cu radacinile sanatoase si bine dezvoltate. Stabilim locul unde ne vom amenaja mica livada. Sapam o groapa suficient de mare pentru radacinile ciresului. Fixam in ea un arac pentru sustinere. Amestecam pamantul scos din groapa cu compost. Asternem un strat din acest amestec, la care putem adauga si pietris fin (pietrisul impiedica stagnarea apei), asezam ciresul, umplem groapa cu amestecul de pamant si compost, il tasam si la final udam.
Cum ingrijirim ciresul
In general, ciresii nu sunt predispusi la boli, fiind mai usor de ingrijit decat alti pomi fructiferi. Vremea ploioasa poate favoriza la sfarsitul primaverii aparitia unei ciuperci care va pata frunzele si care poate fi combatuta cu tratamente chimice specifice. Dintre daunatori, musca cireselor este mai des intalnita la soiurile cu maturare mijlocie si tarzie. Ca mijloc de combatere vom stropi ciresele la 3-5 saptamani de la aparitie cu ceai de absint, care indeparteaza musca, iar la sfarsit de toamna, inceput de iarna vom acoperi cu mulci solul din jurul ciresului pentru a impiedica eclozarea mustelor.
Iarna tarziu, sau primavara, devreme, pana sa inmugureasca, ciresul trebuie curatat. Indepartam lastarii de langa tulpina principala, taiem toate crengile bolnave sau firave; taierea o facem de la nod. Daca este necesar vom taia si crengi din mijlocul coroanei, pentru ca lumina soarelui sa poata ajunge spre interior si pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului. Vom folosi instrumente de taiat speciale, bine ascutite, curatate in prealabil cu o solutie antiseptica pentru a stopa raspandirea unor eventuale boli.