AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Tutanchamun Maske.jpg
Primii europeni, de acum 25.000 de ani, modelau in lut mici figurine reprezentand zeitati si animale. Se crede ca erau totemuri sau obiecte de cult menite sa sporeasca fertilitatea solului sau sa stabileasca o cale de comunicare cu spiritele animalelor. Unele populatii asiatice pictau, in interiorul pesterilor, imagini realiste infatisand animale, samani ai tribului si scene de vanatoare. Cand oamenii au inceput sa duca o viata mai stabila, s-au apucat sa faca obiecte ornamentale de ceramica si alte lucruri impodobite. In China, populatia Yang Shao avea oale cu modele geometrice. Pe masura ce cuprul si bronzul au inlocuit piatra in arme si unelte, prelucratorii de metale au capatat importanta, iar uneltele si obiectele facute de ei erau bogat impodobite. Ei nu urmareau doar sa infrumuseteze obiectele. Sculptand zei sau simboluri sacre pe unelte si arme, erau incredintati ca acestea vor fi mai eficiente. O data cu dezvoltarea asezarilor si oraselor si atingerea prosperitatii statale, templele impresionante, palatele si constructiile monumentale au fost decorate cu sculpturi si picturi ce infatisau modul de viata al oamenilor. De la frescele din Micene pana la sculpturile funerare din Egipt si de la sculpturile olmecilor pana la ceramica pictata in China, arta oamenilor din antichitate ne-a dat posibilitatea sa aflam cum traiau ei.
Initial, chiar si scrierea a fost o activitate artistica (in Mesopotamia si in Egipt), constand in imagini ce reprezentau idei sau obiecte. Pictogramele din China antica simbolizau cuvinte intregi.
Marele eveniment al inceputului acestei perioade este aparitia scrisului , la care moment protagonistii sunt marile civilizatii ale Orientului Mijlociu: Egiptul antic si Mesopotamia, eveniment prin care arta dobandeste noi modalitati de expresie. Scrisul permite evidentierea sistematica a activitatilor economice si comerciale.
Astfel, in jurul lui 3.500 i.e.n. apare, in Mesopotamia, scrirea cuneiforma, care, initial, era bazata pe pictograme si ideograme. Ulterior, sumerienii dezvolta scrierea prin redarea silabelor, bazata, deci, pe fonologia si sintaxa specifice limbii sumeriene.
In Egipt apare scrierea hieroglifica, cea mai veche marturie fiind Paleta lui Narmer (3100 i.e.n.).
Limba ebraica a fost una dintre primele limbi care au utilizat scrierea bazata pe alfabet. Este vorba de sistemul de scriere abjad (1800 i.e.n.), prin care fiecare fonem este redat printr-un simbol. Alfabetul grec si latin deriva din acesta.
Apar mari cetati in regiunile unor fluvii, precum: Nil, Tigru, Eufrat, Fluviul Galben.