AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Primele produse artistice create de om dateaza inca din preistorie, cand diverse forme de exprimare vizuala sau prin sunet (cantatul ritmic sau transformarea unor obiecte in instrumente de percutie, dansul, vopsirea unor zone ale corpului) au fost incercate de acele fiinte hominide, care, prin selectie naturala, au ajuns la un stadiu inalt de dezvoltare intelectuala. In actiuni rituale care precedau vanatoarea, prin muzica si dans, grupul de combatanti intra intr-un fel de transa, in care identitatea individuala se integra in identitatea colectiva, astfel incat grupul social respectiv isi ridica moralul, fiind astfel capabil sa reziste in fata agresiunii animale.
Primele marturii ale preocuparilor artistice ale omului apartin Epocii Pietrei. Arheologii au gasit bucati de oase din mamut datand de pe la 300 000 i.e.n., iar in Africa de Sud s-au descoperit cea mai veche bijuterie cunoscuta si obiecte gravate, vechi de 75 000 de ani.
Activitatea artistica neintrerupta a omului Homo Sapiens a inceput in perioada Paleoliticului Superior, acum 35 000 de ani. In paleolitic (25.000 - 8.000 i.e.n.) oamenii practicau vanatoarea si locuiau in pesteri, perioada in care dateaza primele picturi rupestre.
Dupa perioada de tranzitie a mezoliticului (8.000 - 6.000 i.e.n.), in neolitic (6.000 - 3.000 i.e.n.) asistam la aparitia comunitatilor sedentare care inlocuiesc vanatoarea cu agricultura, proces insotit de evolutia diverselor societati umane, a caror structura devine tot mai complexa si in cadrul carora creste ponderea fenomenului religios.
In Epoca Bronzului (c. 3000 - 1000 i.e.n..) asistam la aparitia primelor civilizatii protoistorice.