Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum se cresc puii de gaina
637 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
00:33
  O gaina hipnotizata metode
2.154 vizite - 0 comentarii
adaugat de tony
 
  Punem otet in apa gainilor si puilor
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se cresc puii de gaina
846 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pui de gaina
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingrijirea HAMSTERILOR
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa crestem pui de gaina
1.332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasi pentru ingrijirea parintilor in varsta
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carne de pasare
1.371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CARNEA DE PASARE
1.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Ingrijirea puilor de gaina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.05.2018  Adauga la favorite 902 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sezonul cald e cel in care ies din ou odraslele feluritelor zburatoare. Cum gaina e cea mai raspandita pasare domestica dedicam acest articol ingrijirii puilor de gaina, urmand ca pe viitor sa revenim cu articol despre ingrijirea puilor si altor oratanii, deoarece exista diferente intre nevoile si modul de ingrijire al acestora. Acest articol ofera indrumari pentru a avea grija de puii de gaina din gospodarii mici sau cei tinuti pentru companie si nu pentru cei crescuti in sistem intensiv in ferme, pentru comercializare.

Deci daca v-ati pricopsit cu pui de gaina fie prin cumparare din piata sau cadou de la rudele de la tara, fie incubatorul si-a facut datoria si a adus pe lume micutii, este clar ca de acum dumneavoastra sunteti mamica lor si de dumneavoastra depinde sa le asigurati toate cele necesare unui trai sanatos. Dar sa vedem de ce anume au nevoie dragalasii de pui de gaina.

Spatiul unde vor fi cazati trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Aici aveti mai multe posibilitati in functie daca locuiti la curte sau la bloc, varsta si numarul puilor. In primele 2 saptamani de viata este bine sa ii tineti undeva in interior, la caldura si ferit de curentii de aer si de umezeala. Puteti alege o cutie de carton, inalta de 20 cm, suficient de incapatoare pentru toti puii, precum si pentru adapatoare si hranitoare. Ca si asternut se poate folosi talajul (insa sa nu fie de conifere pentru ca poate irita tractul digestiv sau respirator daca este inghitit), unii specialisti sunt de parere ca acest tip de asternut poate fi confundat de puisorii mici cu hrana si il pot inghiti ducand la obstructie intestinala. Ziarul ar fi o alta solutie, insa este alunecos si puii isi pot disloca picioarele din sold. Se mai poate pune un pulovar vechi care va fi calduros si antiderapant pentru ei, insa va fi mai greu de curatat. Cea mai buna solutie este sa puneti pe baza cutiei ziare sau hartie peste care asezati un grilaj de metal, astfel va fi usor de curatat si sigur pentru deplasarea lor. Cand puii vor mai creste puteti sa amplasati in locul unde ii tineti stinghii pe care sa se urce, gainile adora sa se odihneasca pe astfel de bete. In functie de marimea puilor hotarati si inaltimea la care sa le amplasati.

Caldura este esentiala pentru micuti. In mod natural closca le-ar fi asigurat temperatura optima, insa in lipsa ei dumneavoastra trebuie sa gasiti o solutie pentru ca sa nu sufere de frig. Un pui daca ii este frig nu va manca si se va imbolnavi usor. Ideal ar fi sa amplasati deasupra cutiei un bec cu infrarosu, acesta va elibera atata caldura cata au nevoie ei (aproximativ 30 grade celsius). Se gasesc atat in unele pet-shopuri, farmacii veterinare sau magazinele de electrice. Alternativa mai accesibila ar fi o veioza de birou cu bec de 60w, la fel amplasata deasupra cutiei. Insa aceasta nu este suficient de puternica pentru a incalzi bine toti puii, ba mai mult lumina alba deranjeaza puii. Amplasati sursa de caldura la 20-30cm deasupra puilor. Daca e prea jos se pot arde, iar daca e prea sus nu va fi eficienta. Daca puii stau lipiti unul de altul si piuie tare inseamna ca le este frig si trebuie apropiat becul sau inlocuit cu unul mai mare. Daca dimpotriva stau departati unul de celalalt cu aripile departate si ciocul deschis inseamna ca e prea cald. E important ca puisorii sa aiba suficient spatiu in culcus ca sa se poate indeparta de sursa de caldura, daca doresc.

Adapatorile si hranitorile sunt accesorii care trebuie sa se gaseasca in cutie tot timpul, pentru ca puii sa manance si sa bea apa cand doresc. Pentru inceput puteti folosi in acest scop farfurioare sau boluri ceramice, care ocupa mai putin loc in cutie. Insa cel mai indicat ar fi sa dispuneti de hranitori si adapatori speciale pentru pui, care se gasesc in orice magazin de animale. In cazul bolului cu apa la inceput este bine sa amplasati niste bile sau pietre, pentru ca puii sa nu cada in apa sa se inece sau sa se ude. Apa o turnati peste acestea cat s ale acopere, suficient cat sa patrunda ciocul mic al puilor si sa bea apa. O alta varianta ar fi adapatorile pentru rozatoare insa dezavantajul lor este ca nu poate sa bea decat un singur pui odata si este nevoie de cateva exercitii pana puiul sa inteleaga de unde se bea apa. Hranitorile speciale pentru pui sunt ideale, deoarece puii nu au posibilitatea sa urce pe mancare si sa-si lase excrementele acolo, asa cum se intampla in cazul farfuriilor.

Hrana puilor o constituie faina de cereale (grau, porumb) sau furajele speciale care se gasesc in comert. In primele saptamani d eviata este bine sa amestecati in faina si concentrat pentru pui („demaraj"), le ofera vitaminele si mineralele necesare unei cresteri sanatoase. In primele 48 de ore puii nu se hranesc, au suficiente resurse din ou, insa dupa aceasta perioada trebuie neaparat invatati sa manace. Aceasta se face relativ usor: insirati puii pe un ziar, preferabil ceva de culoare cat mai inchisa, pentru a contrasta faina. Presarati faina de sus inaintea puilor sau bateti usor cu degetul in ziar ( asa cum ar ciocani closca). Instictele lor ii determina sa inceapa sa manance. Puteti amesteca faina si cu putina apa, ca sa iasa o pasta groasa, insa atentie ca aceasta se acreste destul de repede daca e lasata la caldura. In faina mai puteti amesteca si galbenus de ou fiert tare, pentru un plus de energie. Verdeturile si fructele, branza de vaci pot fi si ele introduse treptat puilor. Gainile nu au dinti, insa au alt ajutor pentru a putea macina bine alimentele, nisipul. De aceea din momentul in care incepeti sa diversificati hrana, trebuie sa le furnizati si nisip, asta daca deja nu au iesit in curte sa si-l procure singuri. Astfel intr-un bol puneti niste nisip pentru pasari, care se gaseste in orice pet-shop. Curiozitatea si instinctele naturale ii vor determina sa il manance.

Pentru a-i invata sa bea apa e suficient sa ii aplecati prima oara asupra recipientul cu apa si sa ia o inghititura, pe viitor vor stii ce se afla acolo si ce trebuie facut.

Sanatatea puilor in primele zile de viata poate fi pusa in pericol usor, daca hrana si conditiile d emediu nu sunt cele mai bune. In plus exista o serie de boli care ii pot afecta. Unele furaje pentru pui contin si antibiotice sau substante medicamentoase care le intaresc imunitatea si ii protejeaza de boli. Cocidioza, bursita infectioasa sunt boli care afecteaza puii de gaina si pot rapune intreaga populatie. Din fericire exista vaccin sau substante solubile in apa de baut care impiedica contractarea acestor boli. Medicul veterinar va va recomanda exact produsul si doza optima pentru a preveni astfel de boli. Din a 2-a – a 3-a saptamana de viata este bine sa incepeti aceste tratamente.

Un alt aspect la care trebuie avut grija la puisorii mici este intarirea excrementelor la nivelul orificiului anal cu blocarea acestuia. Verificati fiecare pui, iar in cazul in care descoperiti aceasta problema luati un prosop umed, caldut, si umeziti excremetele, apoi incercati sa le indepartati. Astfel ii salvati viata. Atentie insa sa nu confundati aceasta chestiune cu cordonul ombilical, pe care unii pui de o zi inca il mai poseda si care apare ca un firicel negru la nivelul fundului. In mod clar nu trageti de el ci asteptati sa cada singur.

O atentie deosebita trebuie acordata manipularii puilor. Nu le place si nici nu este sanatos sa va jucati cu ei, sa ii tot luati in mana sau brusca. Educati-va copiii sa ii atinga cat mai putin, sa nu ii tranteasca. Multi puisori mor din aceasta cauza. Cand luati un pui plasati o mana sub piept si picioare, iar cealalta deasupra lui.

Ingrijirea puilor nu este o misiune dificila, avand in evidenta cat de fragili par. E chiar placut sa fii pe post de „closca", insa trebuie tinut cont de aspectele prezentate mai sus.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.