Un mandarin in ghiveci, desi este o planta exotica, se poate adapta cu usurinta mediului din locuinta. Ca si lamaiul, si mandarinul are un aspect special, iar fructele pot fi oricand consumate. Un mandarin in ghiveci este extrem de decorativ, dat fiind faptul ca fructele se coc incet, iar copacelul poate avea concomitent si fructe si flori.
Conditia esentiala pentru ca un mandarin in ghiveci sa te bucure este sa-i asiguri apa si circa patru-cinci ore de lumina naturala in fiecare zi.
La fel ca si lamaiul, mandarinul se cultiva prin seminte. Dintr-o mandarina mica (cauta-le pe cele mai mici, care eventual au si crengute cu frunze), scoate semintele. Spala-le bine si tine-le intr-un servet de hartie alb (pentru ca au nevoie de lumina), servet care trebuie mentinut permanent umed pentru doua-trei zile. Cand samburele a crapat se poate planta in pamant. Mandarinul are nevoie de un sol nisipos combinat cu pamant gras. Formula este o parte pamant gras, o parte lut, o parte nisip.
Poti sa pui in pamant una sau mai multe seminte. Acestea se planteaza la aproximativ un centimetru adancime. Ametecul de pamat trebuie sa contina o parte nisip si o parte lut. Ghiveciul trebuie sa fie realizat din ceramica, iar pe fundul acestuia, inainte de asezarea pamantului, sa pui cateva bucatele de ceramica sau pietre de rau pentru o drenare mai buna.
Un mandarin in ghiveci are nevoie de temeperaturi constante de peste 23 de grade Celsius. Totusi, temperatura optima pentru mandarin se invarte in jurul valorii de 28 de grade.
Vara, mandarinul poate sta pe balcon sau in gradina, intr-un loc insorit. In casa are nevoie de foarte multa lumina, iar daca este posibil, de razele directe ale soarelui.
Imediat dupa plantare, solul trebuie udat la fiecare 2 – 3 zile, sau mai des daca aerul din casa este uscat. Solul trebuie sa fie aproape mereu umed pentru a stimula incoltirea. Dupa rasarire udarile sa raresc, pentru a evita putrezirea radacinilor.