De ce nu infloreste "Orhideea Phalaenopsis"?
Lumina:
Orhideele au nevoie de lumina, unele orhidee nu mai infloresc din cauza faptului ca nu primesc lumina suficienta insa trebuie sa avem grija sa nu fie prea puternica, mai ales vara.
Fertilizarea:
Fertilizarea este si ea importanta, cel mai bine este sa aplicam fertilizanti odata pe saptamana sau la 2 saptamani (martie-octombrie), cand planta este in crestere. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte speciale pentru orhidee, care se gasesc sub forma de lichid sau bastonase. Nu exagerati cu ingrasamantul si respectati dozajul care este scris pe eticheta.
Umiditatea:
Din pacate umiditatea care este f. importanta pt orhidee este, de cele mai multe ori, neglijata. Atat pe timpul infloririi cat si in intervalul dintre infloriri radacinile orhideei trebuie sa aiba o umiditate adecvata. O alta problema este umiditatea scazuta in apartamente mai ales iarna . Pe langa umiditate, orhideele mai iubesc si un loc aerisit. Umiditate crescuta + o camera neaerisita inseamna un loc bun pentru dezvoltarea fungilor.
Nopti mai racoroase:
O diferenta notabila intre noapte si zi (maxim 10 grade) va stimula planta sa-si reia inflorirea. Este important sa retineti ca multe soiuri de orhidee cum ar fi orhideea Phalaenopsis , au nevoie de temperaturi mai scazute in timpul noptilor, pentru cateva saptamani, pentru a incepe productia de tije. Temperatura minima in timpul noptii este de 15-16 grade Celsius , iar temperatura in timpul zilei nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius .
Daca orhideea a trecut printr-un stres (de ex schimbarea substratului), sa nu va asteptati sa infloreasca prea curand. Cand se schimba substratul poate sa treaca chiar si un an pana la urmatoarea inflorire dar nu este o regula batuta in cuie depinde de orhidee.
Anumite tratamente, de exemplu "Atonik" care este recomandat pt dezvoltarea radacinilor si a frunzelor trebuie sa stiti ca inhiba inflorirea, daca orhideea nu are radacini sau are putine axati-va pe radacini si nu pe infloriea ei.