Ce este hartia de copt?
In primul rand ce este hartia de copt? Este o hartie speciala, care se aseaza in tava pentru a impiedica alimentele sa se lipeasca de aceasta (de tava). Nu orice hartie este buna pentru treaba asta. Nu confundati hartia de copt cu hartia cerata pentru impachetat. Nu este acelasi lucru, desi seamana. hartia cerata se lipeste de mancare infiorator de tare.
De unde cumparam hartia de copt si cum o alegem?
Se gaseste in mai toate magazinele alimentare si supermarketurile. Este ambalata in cutii sau suluri pe care scrie „hartie pentru copt“. Ar trebui sa o gasiti pe aceleasi rafturi cu folia de aluminiu, pungile pentru congelator s.a.m.d. Este buna orice fel de hatrtie de copt. Atentie la cele foarte ieftine sau de provenienta dubioasa (fara etichete, etc. ). S-ar putea sa fie prea subtire si sa se rupa foarte usor. De asemnea, atentie la cantitatea pe care o cumparati. De obicei, se vinde la metru. O hartie de copt poate fi mai ieftina doar pentru ca este mai putina, asa ca ar fi bine sa va uitati si la cantitate.
Cu ce inlocuim hartia de copt cand nu o avem?
N-am avut intotdeauna hartie de copt. Nu imi aduc aminte ca mama sau bunica mea sa fi folosit vreodata, dar prajiturile nu se lipeau de tavi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu aveau tavi antiaderente cum avem noi azi.
1. Grasime si faina
Oricat de antiaderenta ar fi tava, la unele aluaturi se cere hartie de copt. Cum ar fi pandispanul sau alte prajituri care au compozitia moale sau lichida. Ce putem face? In acest caz este suficient sa ungem tava cu o grasime si sa o tapetam cu faina. Eu recomand ulei sau untura. Untul este si el bun, dar se poate arde, asa ca pentru o perioada mai indelungata la cuptor nu este recomandat. Cum tapetam tava cu faina? Dupa ce am uns-o cu o cantitate mica de grasime. Ne folosim de degete sau de o pensula si intindem bine grasimea cat sa fie unsa peste tot. Este util si un pulverizator de ulei, daca aveti, dar nu este indispensabil. Apoi aruncam o mana de faina in tava unsa si o scuturam si o inclinam in toae partile pana obtinem un strat subtire de faina, lipit de stratul de ulei. Ce nu se lipeste de tava, se scutura deasupra chiuvetei sau in cosul de gunoi. Si gata! Putem sa turnam aluatul. Eu folosesc de foarte multe ori acasta metoda, chiar si atunci cand am la indemana hartie de copt. Probabil ca e chestie de obisnuinta.
Unii prefera sa foloseasca in loc de faina, pesmet sau gris. Am incercat dar n-am fost foarte multumit de rezultat. De cele mai multe ori, grisul sau pesmetul s-a ars, sau a ramas lipit de prajitura.
2. Hartie normala si grasime
Dar ce ne facem cand reteta cere musai hartie de copt si nu avem. Ei atunci putem folosi o alta metoda. pacalim putin o hartie normala. Chiar si hartia de scris este buna, dar este de preferat hartia de impachetat,a ceea din care sunt facute pungile acelea maro. Cum o pacalim? Simplu O punem in tava si o ungem bine cu grasime. De asemnea si aici recomand ulei sau untura. Imi aduc aminte ca asa facea mama cand facea bezele sau anumite piscoturi pentru tort.
3. Cand nu-i musai sa folosim hartia pentru copt
Aluaturile care contin multa grasime (unt, unsoare, margarina, ulei), nu au nevoie de hartie de copt. Nu au nevoie nici macar sa ungem tava. Daca totusi o faceti, nu trebuie sa o mai tapetati cu faina.
4. Folia de aluminiu?
Nu inlocuieste hartia de copt. Sigur poate fi folosita in unele cazuri, dar majoritatea aluaturilor fine sau sensibile se lipesc de ea. Asa ca nu este o optiune. De asemnea, in functie de ingredientele pe care le folositi in compozitia pe care o turnati in ea (daca contine elemente acide care fac reactie cu aluminiul), rezultatul final poate avea un gust metalic.