Catedrala Sfantul Martin, a fost initial Biserica parohiala dedicata Mantuitorului Sfant construita in incinta castelului Bratislava. A fost mutata intr-o locatie mai jos de castel cu aprobarea Papei Inocent III la cererea regelui Emerich al Ungariei. Reconstructia, in stil Gotic, s-a desfasurat in sec. XIV.
Catedrala a fost locul de incoronare intre anii 1563-1830. Primul care a fost incoronat aici a fost Maximillian II. Ceremonia incoronarii a avut loc la 8 septembrie 1563. Ea a fost urmata de alte 18 incoronari, incluzand-o si pe cea a Mariei Teresa la 25 iunie 1741. Ultimul rege care a primit coroana regala la statuia de plumb a Sf. Martin a fost Ferdinand V, in septembrie 1830. O lista completa a regilor si sotiilor regale incoronate la Catedrala se afla pe un panou din interior, pe peretele nordic. In fiecare an are loc o simulare a incoronarii unuia din regi sub forma unei sarbatori populare.
Reconstructia catedralei in stil Baroc s-a concentrat mai intai asupra interiorului si mai tarziu asupra constructiei celei de a 4-a capele. Intre 1732-1734 s-a extins planul suprafetei cu Capela Sf. Ion, Almsgiver. Capela Baroca a fost construita dupa planurile lui George Raphael Donner, care a contribuit si cu lucrari interioare.Altarul l-a inlocuit pe cel Gotic, avand o sculptura minunata din 1744 reprezentand un soldat roman din Panonia Transdanubiana, care-si taie capa in doua pentru a-i da jumatate din ea unui cersetor ce suferea de frig.
Turnul Baroc a fost distrus de un incendiu provocat de un traznet in 1833. Reconstructia lui a fost data arhitectului Ignac Feigler senior. El a ales un stil romanticist, dand turnului o fata Neo-Gotica. Turnul are 85 m, varful lui avand o perna poleita de 2/2m cu copia coroanei regale ungare.Imitatia coroanei are 1 m inaltime si cantareste 300 kg . Turnul are 2 clopote, cel mai mare fiind numit Wedderin.