Brosa moderna din diverse materiale
Pentru a realiza o bijuterie nu aveti nevoie de documentare temeinica pe internet sau in reviste de specialitate, ci doar de putina imaginatie, cateva resturi de materiale, nasturi, margele sau ace de siguranta.
Prima din lista accesoriilor facute in casa, pe care va vom invata sa le creati, este o brosa sub forma de floare, realizata din diferite tipuri de materie prima, precum voal, satin, poliester sau orice fel de material lucios care rezista la foc. Pentru inceput trebuie sa taiati cateva cercuri din material, dimensiunea lor depinzand de cat de mare doriti sa fie floarea. Primul va fi cel mai mare, urmatoarele fiind din ce in ce mai mici. Puteti sa folositi un singur material si o singura culoare sau puteti sa le alternati, astfel incat sa aveti o multitudine de petale colorate, din materiale diferite. Pentru a evita destramarea, trebuie sa ardeti cu o lumanare marginile fiecarui cerc, avand grija ca aceasta operatiune sa fie discreta, astfel incat sa nu apara urme de arsura. Dupa ce ati terminat de decupat si de ars, incepeti sa suprapuneti petalele, pornind de la baza cu cele mai mari si continuand cu cele mai mici. Coaseti apoi petalele impreuna si accesorizati mijlocul florii cu un nasture de efect sau cu o margica. Pe spatele brosei puteti sa coaseti un ac de siguranta sau o incheietoare din metal, cu care sa prindeti brosa de bluza, palton sau sal. Principalul beneficiu al acestor flori, pe langa usurinta cu care sunt facute, este faptul ca pot fi folosite atat ca brosa, cat si ca agrafa, colier sau bentita retro. Pentru agrafa coaseti in loc de ac de siguranta o clama, iar pentru bentita, prindeti floarea pe o banda elastica sau lipiti-o pe un cerc din plastic.
In comert, aceste flori pot fi achizitionate la un pret cuprins intre 20 si 40 de lei. Daca le faceti singuri puteti economisi destul de mult, mai ales in cazul in care folositi resturi de materiale. Daca nu aveti asa ceva prin casa, va sfatuim sa mergeti intr-o mercerie si sa cautati resturi de materiale, care se vand foarte ieftin. Cu 20 de lei puteti cumpara mai multe materii prime, din care va realizati flori atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cadourile de Martisor.
Colier si bratari din nasturi, o metoda simpla de accesorizare
Cea de-a doua idee prezentata este chiar mai simpla decat prima. Nu necesita ata si foarfece, foc sau lipici. Aveti nevoie doar de nasturi, mici sau mari, colorati sau cu forme ciudate. Fiecare dintre dumneavoastra a avut un pulover sau un palton pe care nu l-ati mai purtat, dar ati pastrat nasturii, nestiind atunci ce o sa faceti cu ei. Acum puteti sa va realizati din acestia un colier colorat sau uni, scurt sau lung, in functie de personalitate, de hainele pe care le purtati sau de locurile in care mergeti. Cea mai simpla metoda pentru a face aceste bijuterii este cea prin care insirati nasturii pe ata cerata, speciala, pe care o gasiti in mercerii, care este groasa si rezistenta si pe care o puteti innoda si deznoda fara probleme. Luati un capat al atei si introduceti-l intr-una dintre gaurile nasturelui. La fel procedati si cu ceilalti, iar la sfarsit innodati. Bineinteles, daca doriti un colier la baza gatului, puteti opta pentru o incheietoare din comert. Tot la mercerie gasiti si elastic subtire, pe care sa insirati nasturii si astfel sa va realizati un set de bratari, care sa se asorteze cu colierul.
Daca nu aveti nasturi si nu doriti sa-i cumparati de la mercerie, deoarece sunt destul de scumpi, atunci incercati la depozite, unde ii puteti achizitiona la kilogram sau la bucata, dar mult mai ieftin. Realizarea unei astfel de bijuterii poate ajunge la maximum 15 lei.
Margele din hartie de ziar
De obicei, cand va cumparati o revista glossy o rasfoiti, o cititi si apoi o puneti deoparte sau o aruncati. Poate nu v-ati gandit niciodata, dar aceasta este perfecta pentru a va realiza un colier din hartie. Daca nu aveti reviste, puteti sa va jucati cu o pagina de ziar sau cu hartie colorata. Pentru inceput taiati fiecare foaie in triunghiuri cu baza de 3 cm, iar laturile vor avea lungimea foii. Aplicati lipici pe partea pe care nu vreti sa o expuneti si, cu ajutorul unei scobitori pozitionata la baza triunghiului, rulati fiecare fasie. Lasati zece minute ca sa se lipeasca hartia si apoi scoateti scobitoarea. In felul acesta obtineti o margea din hartie, unica si colorata. Faceti cat de multe doriti, in functie de cat de lung vreti sa fie colierul si insirati-le pe o ata. In doar o ora obtineti o bijuterie unica, ieftina si la moda.
Cercei din lut, ieftini si durabili
Poate v-ati intrebat vreodata cum se fac cerceii din lut (pasta ceramica) si daca puteti sa-i realizati singuri, astfel incat sa aveti posibilitatea sa alegeti forma, marimea, culoare si desenul dorit. Pasta ceramica necesara pentru modelare o puteti achizitiona din orice librarie sau supermarket. Desfaceti pachetul, luati o bucata si restul depozitati la frigider, pentru urmatoarele bijuterii. Intindeti pasta pe o foaie groasa de 3 mm, la fel ca o foaie de aluat, si taiati modele cu orice fel de forma doriti. Intr-o margine faceti o gaura cu ajutorul unei scobitori, prin care sa introduceti mai tarziu tortitele de cercei. Nu uitati acest lucru, deoarece lutul se intareste si nu-l mai puteti gauri! Asezati-le cu grija pe o suprafata plana si lasati-le timp de 24 de ore ca sa se usuce. Acum urmeaza partea cea mai interesanta, pentru ca trebuie sa pictati bijuteriile. Folositi-va imaginatia si creati orice model poftiti cu pensula si cateva acuarele si apoi, daca doriti sa-i stilizati, puteti lipi margele, bucati de material, pene, nasturi sau sclipici. Pentru a nu se intinde culoarea atunci cand veti purta cerceii, trebuie sa-i acoperiti cu un strat de lac transparent pentru unghii. Tortitele si zalele le puteti procura din mercerii.
O pereche de cercei din lut cumparata din comert costa intre 15 si 20 de lei, dar daca o realizati singuri o sa iesiti mult mai ieftin. Un pachet de lut are un pret aproximativ de 10 lei, o punga cu 50 de tortite pentru cercei costa 6 lei, o punga cu 100 de zale, 3 lei, iar acuarelele, maximum 8 lei. Daca trageti linie si calculati, realizati ca decat sa cumparati o pereche de cercei gata facuti, mai bine ii produceti dumneavoastra si veti avea de unde alege in fiecare zi.
Spre deosebire de bijuteriile sau de accesoriile cumparate, cele lucrate manual sunt mai putin costisitoare si aveti posibilitatea sa alegeti culoarea, forma sau materialul din care doriti sa le faceti.