La vremea lui, Titanicul era de neegalat in lux. Oferea o piscina, sala de gimnastica si sport, bai turcesti, o biblioteca si un teren de “squash". Camerele de zi de la clasa intai erau placate cu lemn scump, mobila si alte decoratiuni elegante. In plus, cafeneaua pariziana oferea o bucatarie foarte agreabila pentru pasagerii clasei intai. Conditiile de la clasele a II-a si a III-a erau mai bune decat pe alte nave ale vremii. Titanicul avea patru ascensoare pentru pasagerii de la clasa intai.
Pe data de 14 aprilie 1912, Titanic a lovit un iceberg la tribord, provocand o taietura in carena pe o lungime de 90 m din cei 300 m ai navei. Dupa 2 ore si 40 minute, Titanicul s-a scufundat, rupandu-se in doua parti. In cele 20 de barci de salvare au intrat 700 de oameni. Restul de 1517 au murit in apa inghetata a Atlanticului.
Doar trei oameni au fost salvati din apa
Supravietuitorii descriu scena drept terifianta, cu sute de tipete ale oamenilor pe moarte. La o temperatura de 2 grade in apasi 5 grade afara, era o problema de minute pana cand urma sa se faca liniste. Barcile de salvare ce pluteau in jur nu au facut nimic pentru a-i ajuta pe bietii oameni, pentru ca le era teama ca vor fi scufundati de atatea sute de oameni. Un ofiter, Lowe reuseste sa lege patru barci una de alta si transfera oamenii din barca sa in cele patru.
Se intoarce la locul scufundarii, insa este destul de tarziu. O imagine terifinata a o mie cinci sute de oameni morti inghetati in apa oceanului il asteapta. A reusit sa salveze patru oameni ce mai erau in viata, dintre care unul a murit ulterior.
Dupa cateva ore de asteptare, vasul Carpathia ajunge si ii ia la bord pe toti cei din barci. Dupa ce cateva ore cauta in van alti supravietuitori, se indreapta spre New York intr-o atmosfera trista si sumbra.
Carpathia a fost considerata eroul salvator al supravietuitorilor de pe Titanic. Mai multe monumente au fost ridicate peste tot prin lume in memoria celor peste 1.500 de victime.