Uplistsikhe (care s-ar traduce prin Cetatea Domnului) e un oras sapat in stanca, in prezent abandonat, dar care a jucat un rol important in istoria Georgiei. E un areal de 40.000 mp, cu un look de Capadoccia fara „burlane". Anticul oras a fost construit pe malul raului Mtkvari intre secolele 6 i.Hr. si 11 d.Hr., fiind unul dintre cele mai importante centre politice, religioase si culturale ale perioadei pre-crestine din Kartli, predecesorul statului georgian modern. Localitatea – renumita pentru templele inchinate zeitei soarelui – a inflorit continuu pana in momentul in care a fost distrusa definitiv de raidurile mongolilor, in secolul 13.
Resedinta regilor
Interesant este ca atunci cand crestinismul a patruns in Georgia, in secolul 4, desi orasul si-a pierdut din putere, in favoarea oraselor Mtskheta si Tbilisi, viata a continuat sa se desfasoare aici, aparand inclusiv structuri crestine. Dupa ce a fost cucerita de musulmani, in secolele 8-9, Uplistsikhe a redevenit principalul oras al Georgiei, ajungand resedinta regilor Kartli, marindu-si populatia la 20.000 de locuitori si prezentandu-se drept un important centru comercial aflat in drumul caravanelor.
Ce a ramas din Uplistsikhe? Incepand cu 1957, arheologii au scos la lumina cam tot ceea ce se putea. Intrarea in sit se face prin poarta principala, dupa care incepi sa urci pe stancile de langa cafenea, lasand in dreapta zidurile de aparare ale cetatii. Prima zona notabila pe care o intalnesti este o pestera a carei intrare scruteaza de la inaltime raul Mtkvari, un fost teatru si un templu care dateaza din secolele 1-2 d. Hr. „Strada" principala a orasului continua sa urce pe langa mai multe structuri cavernoase. Una dintre acestea este Mavliani, un imens templu pre-crestin. Mai sus, o alta zona larga e cunoscuta drept Tamaris Darbazi (Sala Reginei Tamar), marcata de un bolovan ce dainuieste in spatele a doua coloane sapate in stanca. In imediata apropiere, o alta pestera a fost folosita, probabil, drept templu al soarelui pentru sacrificii de animale – mai tarziu ea a fost convertita in bazilica crestina. Alte „incaperi" din stanci serveau drept temnita, brutarie, farmacie… exista chiar si un amfiteatru. Acestea sunt interconectate printr-un complicat sistem de tunele.
Dar cladirea care-ti atrage inca de la poale privirile si spre care te indrepti inevitabil, ca punct final al urcusului, este biserica aflata pe culme, construita in secolul 10 si initial dezvoltata in cel mai important templu pagan din Uplistsikhe. Ajungi la ea dupa un urcus lejer, pe parcursul caruia oricum te opresti sa admiri structurile vechiului oras sau peisajul ce se intinde spre raul Mtkvari.