Benidorm este o statiune Valenciana si una dintre cele mai renumite statiuni de plaja din Spania. Desi inainte de anii 1960 era doar un mic catun, astazi Benidorm este adesea numit "Manhattan-ul Spaniei" sau "Beniyork", datorita liniei orizontului compusa din numerosi "zgarie-nori". Cei aproximativ 4 milioane de vizitatori ai acestei statiuni sunt marturie ai calitatii facilitatilor si frumusetii plajelor din Benidorm.
Statiunea este vizitata in special de belgieni, britanici si olandezi, astfel incat in unele parti ale orasului nu prea ai ocazia sa auzi vorbindu-se in spaniola. Benidorm are trei plaje principale - Llevante, Poniente si Mal Pas - fiecare premiate cu "steagul albastru". In statiune puteti vizita si trei parcuri tematice pentru intreaga familie - Terra Mitica, Aqualandia si Mundomar. In fiecare an, in statiune are loc Festivalul International al Cantecului Benidorm, o competitie care i-a facut faimosi pe cantareti precum Julio Iglesias, Raphael sau Duo Dinamico.
Totul a inceput cu vile si constructii de cate doua-trei etaje, vopsite in alb si vernil si ridicate de-a lungul unor stradute care inaintau serpuitoare pe teritoriul stancos din spatele plajelor. Plajele chemau insa din ce in ce mai multi turisti, statiunea devenea neincapatoare, asa ca au inceput sa se construiasca turnurile.
Mai intai hotelurile de cate 10 niveluri, apoi de cate 20, de cate 30... pana cand inaltimea zgarie-norilor (ajung pana la 52 de etaje) avea sa duca la un supranume pentru Benidorm: Manhattanul Spaniei (sau al Europei, zic unii, care nu i-au gasit corespondent nicaieri pe continent). Noile hoteluri au fatade de sticla, helioporturi sau piscine pe acoperis insa toate, de la inaltimea lor, isi topesc umbra in mare.
Zona veche a orasului, asezat pe o zona de patrimoniu, contrasteaza cu marile bulevarde pline de constructii moderne, terase, de-a lungul celor peste 5km de litoral.
Posibilitatile de petrecere a timpului liber pe care le ofera Benidorm sunt nenumarate: de la plimbarile pe faleza sau baile in mare, pana la practicarea sporturilor nautice (scufundari, schi acvatic, windsurf) sau excursiile cu vaporul la insula Benidorm. Nu trebuie trecute cu vederea sarbatorile specifice din acesta zona si nici gastronomia ai carei protagonisti sunt pestele si orezul