Lingurile din lemn isi schimba imediat culoarea, dupa ce incepi sa le folosesti, se innegresc in timp si capata un miros amestecat si neplacut de la diverse mancaruri. Este bine sa folosesti anumite linguri sau spatule pentru sosuri si ciorbe, si altele noi pentru cremele de prajituri. Nu amesteca niciodata in crema de ciocolata cu lingura de lemn pe care ai folosit-o la sosul de ceapa. Izul greu de ceapa, usturoi sau condimente picante se pastreaza multa vreme in ustensilele din lemn si trece in celelalte mancaruri, daca nu sunt curatate foarte bine.
Cum se intretin lingurile de lemn
Pentru a mentine ustensilele din lemn cat mai curate, indiferent ca este vorba de o lingura sau de un facalet, este bine sa le ungi cu ulei si sa le "coci" periodic la temperaturi ridicate. Incinge cuptorul, unge lingurile cu putin ulei si pune-le pentru 2 sau 3 minute pe gratar, in cuptor, sa distrugi microbii. Fibra lemnoasa se dilata la caldura si absoarbe uleiul, care previne deteriorarea ustensilelor in timp. Dupa ce le folosesti, spala-le imediat cu apa si detergent de vase, dar lasa-le sa se usuce in aer liber, pe un gratar. Nu baga ustensilele de lemn ude in sertare sau in cutiile pentru vesela, deoarece pe lemnul umed se dezvolta tot felul de bacterii. De asemenea, nu este indicat nici sa le speli in masina de spalat vase pentru ca se deterioreaza mai repede.
Cand renunti la ustensilele din lemn
Lingurile de lemn trebuie aruncate in momentele in care apar crapaturi in care se aduna resturi de mancare si grasime. Dupa primele zgarieturi si arsuri, ustensilele de lemn nu mai pot fi curatate si igienizate corespunzator si este mult mai bine sa le arunci si sa cumperi altele noi