Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
897 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celtii: istoria ascunsa a unui popor legendar
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul pierdut care ar putea rescrie istoria
986 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.732 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.549 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
2.041 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria periutei de dinti

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.02.2018  Adauga la favorite 701 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un obiect atat de banal, dar cu o istorie fascinanta. Vorbim despre periuta de dinti, una dintre cele mai importante inventii din toate timpurile. De unde vine? Cine a creat primul produs? Cum arata la inceput?

articolul continua dupa recomandari

EVALUAREA NATIONALA 2018. Anuntul facut de Ministerul Invatamantului care da peste cap examenul de CAPACITATE. Schimbare importanta!


Descoperirile arheologice din mormintele egiptene dovedesc faptul ca prima periuta de dinti a fost, de fapt, un mic bat care se mesteca. Mai bine zis, era vorba despre o bucata subtire a unei crengi. La unele popoare primitive, asemenea betisoare se folosesc si azi. Da!




In China, in timpul Dinastiei Tang (618–907) au fost inventate primele periute de dinti cu par. Dar nu, nu erau asa cum le stim noi acum, ci aveau forma unei pensule, iar firele de par proveneau de la gatul porcilor si erau prinse de betisoare din bambus sau de oscioare.


Incet, foarte incet, periutele de dinti cu peri s-au raspandit si in Europa prin intermediul calatorilor. De abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea au devenit cunoscute in randul oamenilor bogati. Cu siguranta erau produse de lux!







Englezul William Addis a fondat, in 1780, prima firma care producea periute de dinti din oscioare si par de vaca.




In jurul anilor 1860, oamenii din Anglia, Franta si Germania faceau cunostinta cu periutele de dinti pentru prima data si erau invatati cum trebuie sa se spele corect. Cu toate astea, a devenit o obisnuinta mult mai tarziu.


Spalarea dintilor a devenit destul de tarziu o actiune larg raspandita. De exemplu, in Statele Unite ale Americii se intampla asta de abia dupa al Doilea Razboi Mondial, intrucat soldatii au fost obligati sa isi curete dintii si au adus acest obicei in casele lor.


Odata cu inventarea nailonului in 1935 a devenit posibila fabricarea ieftina, in masa, a periutelor de dinti. Primele modele erau atat de tari incat puteau sa raneasca gingiile, asa ca nu erau recomandate. De abia in 1950 a devenit disponibil nailonul mai moale, care se potrivea mult mai bine.





In Elvetia anului 1954, doctorul Philippe-Guy Woog a inventat prima periuta de dinti electrica denumita “Broxodent", iar dispozitivul trebuia conectat la o sursa de curent prin intermediul unui fir. Stiai ca cele electrice au fost initial produse pentru pacientii cu abilitati motorii limitate si pentru cei cu aparat dentar?

De aici, lucrurile au avansat cu o viteza uimitoare. In prezent avem la dispozitie sute de modele si culori, iar preturile sunt pentru toate buzunarele...


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.