Charlie Chaplin
Obuzierul Berta cea grasa (in germana Dicke Bertha) a fost un tip de obuzier construit de fabricile de arme Krupp din Germania la inceputul Primului Razboi Mondial.
Obuzierul a fost proiectat in principal de directorul sectiei de proiectari al Krupp, profesorul Fritz Rausenberger, si predecesorul sau, directorul Drager. Unele surse indica faptul ca numele Bertha ar veni de la Bertha Krupp, mostenitoarea imperiului industrial Krupp.
Geneza obuzierului vine din lectiile invatate de catre germani (si austrieci), de la Razboiul ruso-japonez din 1904-1905. In timpul razboiului, japonezii au demontat o serie de obuziere de aparare de coasta de 28-cm si le-au folosit pentru a ajuta la asediul bazei navale ruse fortificata de la Port Arthur. Aceasta a fost o noutate ca, pana la acea data, expertii militari considerau ca cele mai mari tunuri transportabile de asediu pot fi in jurul calibrului de 20 cm. Cu toate acestea, majoritatea tarilor europene nu a reusit sa traga invataminte din lectia japoneza - in afara de, cum s-a mentionat, germani si austrieci (si acesta din urma a dezvoltat, de asemenea, o serie de arme supergrele transportabile pe drumuri publice ca de exemplu obuzierul Schlanke Emma (Emma cea supla) de 30,5 cm, obuzierul "Barbara" de 38 de cm, si obuzierul Gudrun)