Toamna tarziu este sezonul in care trandafirii intra in repaus vegetativ si se peregatesc pentru odihna din timpul iernii. Iarna poate fi dezastruoasa pentru trandafiri daca nu nu sunt protejati corect. Va recomandam urmatorele lucrari de pregatire a trandafirilor pentru iarna.
TUNDEREA TUFELOR
Toamna tarziu dupa caderea frunzelor recomandam o taiere de usurare-curatare a tufei. Taiati toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Astfel, evitati ruperea crengilor, altoiului si dislocarea tulpinei din cauza viscolului sau a zapezii. Taiati si ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate si ramurile care cresc spre interiorul tufei. Prin taierea de curatare veti aerisi tufa si veti inlesni accesul la baza tufelor pentru lucrarea de musuroire.
BOLI SI DAUNATORI
Este foarte important sa eliminati toate frunzele si ucaturile din jurul trandafirilor si din intrega gradina pentru a impiedica raspandirea bolilor si a daunatorilor care pot afecta tufa de trandafir. Frunzele si ramurile uscate sunt un loc forte bun pentru adapostirea insectelor si supravetuirea ciupercilor pe timpul iernii.
TRATAMENT PE BAZA DE CUPRU
Pentru o rezistenta sporita pe timpul iernii, tratati trandafirii cu zeama bordeleza (piatra vanata) sau alte fungicide pe baza de cupru. Zeama bordeleza previne boli ca Patarea rosie, Monilioza, Basicarea Frunzelor, Rapan, Mana, Alternarioza, Arsura frunzelor, Sfasierea frunzelor. Cuprul continut de zeama bordeleza contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor. O buna maturizare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna. De asemenea, cuprul impiedica infectarea ranilor plantei si ajuta la cicatrizarea lor. Zeama bordeleza este acceptata si in agricultura bio si se aplica pe frunze toamna, atunci cand frunzele sunt inca verzi.
MUSUROIRE
Musuroirea este o operatiune foarte importanta pentru protejarea plantelor in iernile foarte geroase. In cazul in care iarna este foarte geroasa si lipseste zapada, atunci musuroiul va proteja altoiul impotriva inghetului.
La sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, cand se inregistreaza temperaturi negative atat ziua cat si noaptea, in functie de zona in care va aflati, acoperiti altoiul trandafirului cu un musuroi de pamant pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Flositi un pamant bine maruntit. Evitati bulgarii de pamant. Acestia formeaza goluri de aer si nu asigura o protectie eficienta in caz de ger.
Faceti un musuroi de cel putin 20-25 cm daca trandafirii se afla intr-o zona cu temperaturi moderate sau de cel putin 30 cm daca se afla in zone mai reci. Pentru musuroaie folositi pamant adus din alta parte a gradinii. Nu folositi pamantul din jurul plantei deoarece acesta protejeaza radacinile de ger.
Nu faceti musuroaiele prea devreme atunci cand afara este inca cald, deoarece sub musuroi se vor forma lastari fragezi care vor ingheta peste iarna.
Daca zona este cu pericol de inghet puternic, acoperiti musuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumegus. In niciun caz nu-i acoperiti cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea si trandafirii vor mucegai. Iar din cauza efectului de sera, zilele insorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera.
PROTEJAREA TRANDAFIRILOR URCATORI
Trandafirii urcatori se musuroiesc la fel ca tufele de trandafiri. Pentru o protejare cat mai buna a crengilor trandafirilor urcatori, acestea ar trebui culcate la pamant. Aceasta metoda este recomandata pentru zonele foarte geroase. O metoda mai simpla este sa acoperiti crengile cu o panza de tip AGRIL care sa-i protejeze de vantul uscat si ger. Tunderea si curatarea trandafirilor urcatori se face doar primavera, dupa ce trece pericolul de inghet.
PROTEJAREA TRANDAFIRILOR POMISORI SI PLANGATORI
Cand vin ingheturile, acordati o atentie deosebita trandafirilor pomisori si plangatori, care sunt altoiti pe trunchi inalt. Altoiul lor este expus, iar riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu un sac pe care il umpleti cu paie. Sacul sa fie din panza tip AGRIL. Nu folositi saci din plastic. Plasticul nu permite aerisirea si coroana trandafirilor va mucegai. Iar din cauza efectului de sera, zilele insorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera. Nu sunt recomandati sacii din iuta deoarece retin multa apa si devin foarte grei pentru coroana.
Aceasta metoda de protectie devine insa ineficienta daca temperatura scade sub –20 °C. O metoda mai buna pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C este sa faceti, in jurul pomisorului, pe toata inaltimea sa, un cilindru din plasa pe care sa-l umpleti cu frunze sau paie. Pastrati aceasta protectie atata timp cat exista riscul de inghet. Pentru acest caz tratati frunzele si paiele cu produse impotriva soarecilor.
FERTILIZARE
Toamna, sub nici o forma nu le mai administrati ingrasaminte trandafirilor! Regula de baza este sa nu mai fertilizati cu 8 saptamani inainte de venirea primului inghet.
IRIGARE
Daca nu ploua, chiar daca este frig afara, in zilele mai calduroase, cand pamantul nu este inghetat, udati bine solul la radacina trandafirului. Udati astfel incat solul sa fie umed / reavan la o adancime de 30 - 40 cm.