Platon ((n. cca. 427 i.Hr. — d. cca. 347 i.Hr.) a fost un filozof al Greciei antice, discipol al lui Socrate si invatator al lui Aristotel. Impreuna cu acestia, Platon a pus bazele filozofice ale culturii occidentale. Platon a fost interesat de matematica, a scris dialoguri filozofice si a pus bazele Academiei din Atena, prima institutie de invatamant superior din lumea occidentala.
S-a nascut intr-o familie aristocratica, la Atena sau pe insula Egina, avand ca tata pe Ariston (descendent al regelui Codros) si ca mama pe Perictione (care provenea dintr-o familie inrudita cu Solon). Numele de nastere al sau era Aristocles; Platon a fost o porecla primita datorita pieptului sau lat. Copilaria ii este marcata de razboiul peloponesiac si de luptele civile intre democrati si aristocrati.
La 20 de ani il cunoaste pe Socrate, ramanand alaturi de el vreme de 8 ani, pana la moartea acestuia. Inclinatiile poetice, talentul in domeniul teatrului le-a innabusit si s-a dedicat total filosofiei. La moartea lui Socrate (399 i.Hr.) nu a putut fi de fata, fiind bolnav. Condamnarea nedreapta a maestrului l-a indemnat sa-l reabiliteze (Apologia lui Socrate), dialogurile de tinerete purtand marca puternica a filosofiei socratice.
Refugiat o vreme la Megara, se bucura de prezenta lui Euclid, alt discipol al lui Socrate. Realizeaza mai multe calatorii: in Egipt se familiarizeaza cu matematica; in Cirene intra in legatura cu matematicianul Teodor; in coloniile din Italia de Sud face cunostinta cu pitagoreicii; in Sicilia, la Siracuza este invitat de tiranul Dionysios cel Batran. O traditie spune ca Dionysios cel Batran l-a vandut pe Platon ca sclav in Egina deoarece ii considera suparatoare prezenta, dar prietenii l-au cumparat si eliberat din sclavie. Acest fapt ar putea explica hotararea lui Platon de a se retrage din politica si de a deschide o scoala filosofica la Atena, langa gimnaziul inchinat eroului mitologic Academos, de unde si numele Academia. Organizarea scolii era asemanatoare societatilor pitagoreice, cu o ierarhie bine structurata. Scoala va functiona aproape 1000 de ani, unul dintre obiectivele ei cele mai importante fiind acela de a contribui la pregatirea politica a oamenilor politici. Academia lui Platon este inchisa in 529 d.Hr., la ordinul imparatului Iustinian.
Dupa ce implinise deja 60 de ani, Platon a mai efectuat doua calatorii la Siracuza, in speranta de a-l influenta pe Dionysios cel Tanar pentru proiectele sale de reforma politica si filosofica. Din pacate, proiectul esueaza definitiv. S-a stins din viata, dupa cum spune Cicero, „cu condeiul in mana" („scribens mortuus est").
Este cel dintai filosof de la care au ramas scrieri complete: 35 de dialoguri si 13 scrisori (dintre care doar una, a saptea, pare a fi autentica). El a creat specia literara a dialogului, in care problemele filosofice sunt abordate prin discutia dintre mai multi interlocutori, Socrate fiind cel mai adesea personajul principal. Lewis Campbell a fost primul cercetator care a demonstrat prin studiul stilometric ca dialogurile Philebos, Critias, Legile, Timaios si Omul politic pot fi grupate si sunt clar distinse de Parmenides, Phaidros, Republica si Theaitetos. Studiile recente demonstreaza imposibilitatea stabilirii ordinii cronologice a dialogurilor, care traditional sunt grupate dupa criterii tematice si incearca sa urmareasca o evolutie a gandirii lui Platon. Cronologia dialogurilor nu mai poate fi stabilita astazi decat in linii mari.