Ordinul Suveran Militar al Cavalerilor de Malta (sau, mai simplu, Cavalerii de Malta) este un ordin religios romano-catolic de natura militara. Este cel mai vechi ordin cavaleresc inca existent. Isi are sediul la Roma, Italia, si este considerat un subiect suveran al dreptului international. Cavalerii de Malta este continuarea moderna a ordinului medieval al cavalerilor ioaniti. Acestia au constituit un grup format in Ierusalim in 1050 pentru a ii ingriji pe pelerinii din Tara Sfanta. Dupa cucerirea Ierusalimului in 1099, in timpul primei Cruciade, ordinul a capatat un caracter militar.
Dupa pierderea teritoriilor detinute de crestini in Tara Sfanta, ordinul a functionat din Rhodos (1310-1523), iar apoi din Malta (1530-1798), unde era suveran. Dupa ce a fost evacuat din Malta de catre Napoleon, ordinul a supravietuit. Cavalerii de Malta isi mentin pretentia de suveranitate in dreptul international si au statutul de observatori permanenti la ONU. Ordinul are acum aproximativ 13.000 de membri, 80.000 de voluntari permanenti si 20.000 de persoanae parte a personalului medical, incluzand medici, asistente, personal auxiliar si ambulantieri.
Scopul este de a-i ajuta pe batrani, handicapati, copii, oameni ai strazii, pe cei care sufera de boli in faza terminala si pe leprosi, dar si pe victimele dezastrelor naturale, ale epidemiilor si conflictelor armate.