Specialistii o considera "prietenul intestinului subtire", si de buna dreptate. Mai mult, este un veritabil elixir al tineretii.
Mamaliga si fierturile din porumb sunt consumate inca de pe vremea lui Columb. La romani, a fost si este in continuare considerata mancarea saracilor, desi studii recente, efectuate in sanul unor triburi amerindiene, au demonstrat ca media de viata a celor ce se hraneau cu produse din porumb era mult mai mare decat a celor care nu le includeau ina limentatia lor. a
Protejeaza stomacul si ficatul
Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta unor substante derivate ale acizilor arihidici si palmitici in boabele de porumb Din punct de vedere chimic, aceste substante sunt acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi numai si numai in radacina plantei de porumb. Acesti ceto-acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri existente in organism.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare.
Prelungeste viata
Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor, si reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.
Consumul acestui aliment este raspunzator si pentru longevitate, fiind folosita ca leac inca de pe vremea romanilor.
Dezvolta musculatura
Un fiziolog spaniol a observat ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia aveau o bogata alimentatie in „terciuri de porumb". Ulterior, a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.
Scade colesterolul
Mamaliga are capacitatea sa scada cantitatea de colesterol din organism, reducand implicit riscul de ateroscleroza si de infarct.
Prelungeste viata ovarelor
Mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special pe cele ale femeilor. Antropologii romani au efectuat cercetari in zona Rucar-Bran, unde mamaliga se afla mai des pe masa romanilor si au descoperit ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.
Benefica obezilor
Acest preparat din porumb este util si celor care sufera de obezitate, deoarece oferp o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa.