Una din marile figuri ale sec. XX, Ataturk („Parintele turcilor") i-a salvat pe turcii supravietuitori ai Imperiului Otoman invins la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
El si-a incurajat poporul sa lupte impotriva fortelor invadatoare grecesti care voiau sa impuna turcilor sleiti de razboi ordinea Aliatilor si a respins agresiunea trupelor britanice, franceze si italiene.
In urma acestor eforturi, a facut din Turcia o republica moderna pentru care este si astazi venerat de poporul turc.
A reusit sa redea conationalilor sai mandria de a fi turci, impletita cu un nou sens al implinirii nationale in contextul lumii modeme. In urmatoarele doua decenii, Ataturk a creat un stat modern care avea sa continue sa se transforme si In urmatoarele doua decenii,
Ataturk a creat un stat modern care avea sa continue sa se transforme si sub conducerea succesorilor sai intr-o democratie viabila.
Califatul a fost abolit la 3 martie 1924;scolile religioase au fost desfiintate tot atunci. Abolirea curtilor religioase de judecata a urmat pe 8 aprilie. In 1925, purtarea fesului a fost interzisa – de atunci inainte, turcii au purtat imbracaminte de tip occidental.
Mustafa Kemal a facut un tur al Anatoliei tinand discursuri, turneu in timpul caruia a purtat o palarie de moda europeana, dand astfel un exemplu poporului turc. In Istanbul si pretutindeni, fratiile religioase, fortarete ale conservatorismului, au fost scoase in afara legii.
Emanciparea femeilor a fost incurajata prin casatoria lui Mustafa Kemal in 1923 cu o femeie educata in Occident, Latife Hanim (de care a divortat doi ani mai tarziu) si a fost impulsionata de o noua legislatie liberala. In decembrie 1934, femeilor li s-a dat dreptul de a alege si de a fi alese in Parlament.
Aproape peste noapte, intregul sistem juridic islamic a fost inlaturat. Din februarie pana in iunie 1926, au fost adoptate codul civil elvetian, codul penal italian si codul comercial german. Drept urmare, emanciparea femeilor a fost intarita prin abolirea poligamiei, casatoria a devenit contract civil si divortul a fost recunoscut ca actiune civila.
O reforma de proportii revolutionare a fost inlocuirea scrierii arabe (pe care limba turca otomana o folosise de secole) cu alfabetul latin. Acest lucru a avut loc oficial in noiembrie 1928, asezand Turcia pe drumul spre obtinerea unuia din cele mai mari procente ale alfabetizarii din Orientul Mijlociu.
Mustafa Kemal a mers prin sate si cu creta pe tabla neagra i-a invatat alfabetul latin pe turci si le-a explicat cum trebuie pronuntate literele. Educatia a avut de profitat de pe urma acestei reforme, caci tineretul din Turcia, rupt de trecutul dominat de religie, a fost incurajat sa foloseasca noile oportunitati educationale care le dadeau acces la traditiile umaniste si stiintifice ale Occidentului.
Un alt pas important a fost adoptarea numelor de familie, stabilita prin decret al MAN in 1934. Adunarea i-a dat lui Mustafa Kemal numele Ataturk („Parintele turcilor").
Ataturk este omniprezent in Turcia. Portretul sau se gaseste in fiecare casa si in fiecare birou si pe timbre si pe bancnote. Cuvintele sale sunt inscriptionate pe cladiri importante. Statuile cu el abunda. Politicienii turci, indiferent de afilierea de partid, pretind ca sunt mostenitorii mantiei lui Ataturk, dar nici unul nu i-a egalat amploarea vederilor, devotamentul si lipsa de egoism.