Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Universitatea din Michigan
748 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Covorului din Azerbaidjan
182 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “Astra"
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Bizantin din Naoussa
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Vasa Stockholm
933 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Vasa _Suedia
798 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul de locomotive cu abur din Resita
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Royal Ontario
477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Fram Oslo
902 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Alsacien (Muzeul Alsatian) Strasbourg
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Muzeul Trovantilor din Costesti [HD]

 
 
 
 
 
Adaugat de Lary 12.09.2011  Adauga la favorite 1.114 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muzeul Trovantilor din Costesti
movie by Lary @2011
Ramnicu Valcea

Aceste opere ale naturii sunt niste pietre cu origini supranaturale, dupa cum spun localnicii. Ele poarta numele de trovanti sau "pietre care cresc" sau chiar "pietre vii". Exista anumite voci care spun ca ar putea fi chiar marturii ale unor civilizatii extraterestre superioare.
Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. "Se nasc" intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific trovanti.

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a fost infiintata prin HG nr. 1581/2005 si este administrata de Asociatia Kogayon, organizatie nonguvernamentala de protectie a mediului care are sediul in localitate. Rezervatia este situata in sudul comunei, langa Drumul National 67 Ramnicu Valcea -- Targu Jiu.
Trovanti pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor. "Costestiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formatiuni geologice. Trovantii de aici sunt impresionanti prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri, dar si prin forma lor", a spus presedintele Asociatiei Kogayon.

Formati intr-o delta, in urma cu 6,5 milioane de ani

Termenul "trovant" este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea "Tertiarul din Oltenia, 1907″. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.
In Miocenul superior (Moetian inferior -- acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare -- o delta. Depozitul de nisip din care ies azi trovantii s-a format prin depunerea succesiva a materialului transportat de rauri de pe continent. Odata cu aceste sedimente din apa s-au depus si produsi chimici (carbonati), in exces. Peste primele nisipuri s-au asezat alte sedimente, care le-au presat, apa eliminandu-se prin golurile ramase intre particule, iar granulele s-au tasat. Daca intre nisipuri se acumuleaza o cantitate suficienta de carbonati, prin cimentare ia nastere o gresie. "S-au facut numeroase studii pe acesti trovanti si inca se fac. Se stie ca s-au format din straturi de nisip prin care au circulat solutii incarcate cu carbonat de calciu, care a dus la formarea unei gresii. Ca roca, trovantii sunt o gresie silicoasa", a declarat Florin Stoican. Majoritatea trovantilor au forma sferica si elipsoidala, iar cei care sunt uniti au aspectul cifrei opt. Cei mai frumosi sunt cei formati din mai multe elemente sferice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.