Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce trebuie sa stii despre Vitamina K?
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scazi nivelul de CORTIZOL;
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dormi cu pisica in pat sau in camera?
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PREDIABET
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 5 ALIMENTE LA CARE TREBUIE SA RENUNTI
288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metode de a ucide colesterolul
1.010 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr Rusalina Mincu: gripa si vaccinare
622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr.Andrei Haidar despre alcoolism
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 5 ALIMENTE LA CARE TREBUIE SA RENUNTI
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tensiunea arteriala. Cum se masoara corect
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce trebuie sa stii despre gingivita si bolile paradontal

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.03.2017  Adauga la favorite 640 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
ingivita sau inflamatia gingiei de regula precede parodontopatia. Cu toate acestea, este important sa stiti ca nu toate inflamatiile gingiei duc la parodontoza. In stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriana care se depun pe dinti cauzeaza inflamatia gingiei si sangerarea acesteia la periaj. Chiar daca gingia este inflamata, dintii raman fixati in os, neproducandu-se nici o lezare ireversibila a acestuia in aceasta etapa", explica dr. Andra Custura

Cand gingivita nu este tratata, poate avansa la parodontopatie/parodontoza.

Aceasta afectiune determina desprinderea gingiei de dinte, formand un spatiu intre gingie si dinte, numit punga parodontala sau buzunar in care se aduna resturi alimentare si bacterii. Sistemul imunitar al organismului lupta cu bacteriile pe masura ce acestea se raspandesc tot mai mult inspre radacina dintelui.

In lupta dintre bacterii si sistemul imunitar osul si tesutul din jurul dintelui au de suferit. Pe masura ce boala progreseasa, tot mai mult os si tesut gingival se distrug in proces, lucru care determina mobilitatea dintilor care nu mai au in ce sa se sustina, intr-un final ajungandu-se la pierderea acestora.

Cauzele bolilor gingivale

Placa bacteriana este principalul factor determinant al parodontitei, dar exista si alti factori care influenteaza aparitia acestei boli. Printre acestia se numara:

· Schimbarile hormonale, precum cele care se produc in timpul sarcinii, pubertatii, menopauzei si menstruatiei lunare determina sensibilitatea gingiilor si gingivita se dezvolta mai usor.

· Bolile care interfereaza cu sistemul imunitar (cancerul, virusul HIV) pot afecta starea gingiilor. Pacientii cu diabet sunt cei mai predispusi la aparitia infectiilor gingivale si prezinta cel mai mare risc de dezvoltare al unei boli parodontale.

· Medicamentele care determina reducerea fuxului salivar, deoarece aceasta are un efect de protectie asupra gingiilor si dintilor. Unele medicamente anticonvulsive sau antianginoase pot provoca o crestere anormala a tesutului gingival.

· Obiceiurile daunatoare precum fumatul fac ca tesuturile gingivale sa se vindece mai greu in mod natural.

· Igiena orala precara determina formarea gingivitei mult mai usor.

· Antecedente familiare de boli dentare.

Cum recunoastem simptomele bolilor gingivale

„Bolile gingiilor se pot dezvolta fara durere, producand doar cateva semne evidente, chiar si in stadiile tardive ale bolii. Cu toate ca simptomele bolii parodontale sunt adesea subtile, acestea exista si includ gingii care sangereaza in timpul si dupa periajul dentar, giingii rosii, umflate si moi, respiratie urat mirositoare persistenta sau gust neplacut in gura, gingii retractate, buzunare adanci formate intre gingie si dinte, deplasarea sau pierdea dintilor, precum si modificari ocluzale,de muscatura si/sau estetica. Chiar daca nu observati niciunul din aceste simptome, nu inseamna ca boala nu exista. La unele persoane aceasta se poate manifesta afectand doar anumiti dinti, cum ar fi molarii. Numai un dentist sau un parodontolog poate recunoaste si determina progresul bolii parodontale", adauga dr. Andra Custura.

In timpul unui consult, medicul stomatolog va verfica urmatoarele lucruri:

· sangerari gingivale, umflaturi si adancimea pungilor parodontale (buzunarelor). Acestea sunt spatiile create intre dinte si gingia desprinsa de acesta. Cu cat sunt mai adanci cu atat boala e mai avansata

· mobilitatea dintilor, sensibilitatea si aliniamentul acestora

·osul maxilar pentru a putea determina nivelul lui de distrugere (absortie).

Cum se trateaza boala parodontala?

Obiectivele principale ale tratamentului sunt reatasarea gingiei de dinte, reducerea inflamatiei, reducerea profunzimii buzunarelor parodontale si reducerea riscului de infectie. Optiunile de tratament difera in functie de stadiul bolii, de modul in care ati raspuns la unele tratamente anterioare, dar si de starea generala de sanatate. Optiunile variaza de la terapii non-chirurgicale, care controleaza dezvoltarea bacteriilor pana la interventii chirurgicale pentru a reface tesuturile de sustinere.

„Pentru a preveni boala paradontala este necesar sa va periati dintii de cel putin doua ori pe zi pentru inlaturarea placii bacteriene de la suprafata dintilor, sa folositi ata dentara pentru inlaturarea resturilor alimentare dintre dinti si de sub gingie si sa va clatiti cu apa de gura antibacteriana. De asemenea ar trebui sa renuntati la fumat, sa reduceti stresul (acesta poate ingreuna lupta sistemului imunitar impotriva bacteriilor), sa mentineti o dieta echilibrata care sa va sustina sistemul imunitar si sa tratati scrasinirea dintilor".
Sursa dr. Andra Custura.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.