AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Muzeul de Istorie a Artei (in germana Kunsthistorisches Museum) din Viena a fost infiintat la scurt timp dupa campaniile militare conduse de Napoleon in Europa.
Ne aflam la inceputul secolului al XIX-lea. Dinastia Habsburgilor este ingrijorata de soarta patrimoniului artistic al familiei, mai ales pentru comoara imensa a Sfantului Imperiu Roman si Ordinului Lanii de Aur.
Aceasta comoara era impartita intre trei orase: Castelul Ambras de langa Innsbruck, Nurnberg si Aachen. Habsburgii au ordonat ca toate desenele sa fie aduse la Viena si drept urmare obiectele de arta sunt transferate in Palatul Belvedere, unde se aflau deja cateva colectii de pictura.
Comorile au supravietuit distrugerilor provocate de trupele lui Napoleon in timpul campaniilor militare si au fost expuse publicului cu ocazia Congresului de la Viena. Cetatenii si delegatii straini au ramas profund impresionati de valoarea lor.
Kunsthistorisches Museum, gazduit de o cladire de pe Bulevardul Ring, ce aduce cu un palat, este unul dintre cele mai importante muzee de arta din lume. Cladirea in care se afla este ea insasi un obiectiv turistic. Muzeul este vizitat de peste 600.000 de oameni anual. A fost construit, ca si alte muzee din Viena, pentru a gazdui imensa colectie de obiecte de arta a Habsburgilor. Kunsthistorisches Museum a fost deschis in 1891, in acelasi an in care a fost deschis si Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturala), de catre imparatul Franz Joseph al Austriei si Ungariei. Cele doua muzee au exterioarele similare si se afla unul in fata celuilalt in Piata Maria Tereza. Ambele cladiri au fost construite intre anii 1872-1891.
Colectiile muzeului sunt: Egipt si din Orientul Apropiat; Grecia si Roma Antica; Sculptura si Arta Decorativa, Colectia de Numismatica si Biblioteca. Interiorul cladirii este si el spectaculos fiind decorat cu marmura, si multe ornamente aurite sau picturi. Cladirea are deasupra sa un dom ce ajunge la o inaltime de 60 de metri.
Probabil in acest moment s-a nascut ideea de a expune aceste colectii intr-un muzeu. Vor trece multi ani insa pana la finalizarea acestui proiect si va fi nevoie de un imparat motivat care sa le puna in practica. Franz Iosif, proaspat ales imparat in anul 1848, decide sa expuna intreg patrimoniul artistic al familiei intr-un singur sediu. La jumatatea secolului al XIX-lea, la Viena, se pun in practica proiecte mari. Zidurile vechi sunt demolate, planul de urbanism al orasului este proiectat in jurul Ring-ului. Se construieste un bulevard care va gazdui cele mai mai importante institutii publice ale orasului: Primaria, Teatrul, Parlamentul. In fata resedintei Habsburgilor, Hofburg, se proiecteaza o esplanada grandioasa, un fel de for imperial. In partile laterale ale acestei piatete au fost proiectate doua cladiri maiestuoase, una in fata celeilalte. Prima cladire este destinata a fi muzeu stiintific, iar cea de-a doua gazduieste colectii artistice ale Habsburgilor.