Inca dinainte de a invata sa vorbeasca, copiii isi exprima intentia de a interactiona cu mediul inconjurator. In acest fel, se dezvolta o intelegere a mediului, a relatiilor dintre ei si acesta si se dezvolta bazele gandirii critice rationale.
Copiii pot deseori pune multe intrebari si cu toate ca acest lucru poate deveni obositor intr-o oarecare masura pentru parinti, este important sa le incurajam curiozitatea. Iata 3 modalitati de a crea un mediu in care copilul sa se simta suffcient de increzator incat sa puna intrebari despre lume si mersul lucrurilor:
Ai rabdare
Lumea adultilor este rareori presarata de elemente necunoscute si cu adevarat curioase. Acest fapt este posibil datorita experientelor traite anterior si a faptului ca, odata cu trecerea anilor, din ce in ce mai multe lucruri ne devin cunoscute; insa acest lucru nu este valabil si in cazul copiilor.
Pentru ei, lumea este un univers nou, unul presarat de curiozitati si fenomene de neinteles. Atunci cand pun nenumarate intrebari adultilor, nu este pentru ca isi doresc sa fie enervanti si pisalogi, ci pentru ca incearca sa gaseasca cea mai simpla modalitate de a afla informatii despre ceea ce ii inconjoara.
Acasa reprezinta locul cu care copilul este cel mai familiar si unde se simte cel mai confortabil. Atunci cand pune intrebari, in loc sa ii spui ca te deranjeaza si iti intrerupe munca, incearca sa il incurajezi: “Bravo, te-ai gandit si la asta!", sau “Ce intrebare buna!", “Tu ce crezi?", “Hai sa vedem de ce".
Daca intrebarile iti sunt adresate intr-un moment inoportun, spune-i ca vei reveni cu raspunsul putin mai tarziu. Nu uita sa iti respecti promisiunea. In acest fel vei mentine o relatie de incredere si il vei invata sa fie un om rabdator pe viitor.
In procesul de castigare a increderii in sine, este important sa acorzi timp copilului sa isi gandeasca intrebarea, sa o formuleze ca mai apoi sa se exprime.
Nu evita subiectele mai delicate
In lumea adultilor, unele intrebari sunt considerate ca fiind indecente. Atunci cand copilul intreaba “De ce este fetita aceea intr-un scaun cu rotile?", incearca sa nu il faci sa se intimideze si sa se simta vinovat.
Ajuta-l sa inteleaga ca unii oameni sunt diferiti si ca acest lucru nu este un lucru rau. Explica-i ca unii oameni sunt altfel si incurajeaza-le prietenia.
Astfel, copilul tau va avea ocazia sa interactioneze cu cat mai multi oameni, fapt care il va face sa inteleaga ca unii dintre noi au ochelari, altii au parul cret, unii sunt scunzi iar altii in scaun cu rotile.
Incurajeaza activitatile de grup
Incurajeaza activitatile noi. In felul acesta, copilul va avea ocazia sa puna intrebari noi, ca de exemplu: “Cum folosesc asta? “ “Ce urmeaza acum?" “E bine asa?" etc. Activitatile de grup intaresc relatiile copilului cu alti copii de varsta lui si il ajuta sa interactioneze mai bine pe viito