Berat (albaneza: Berati) este un oras din centrul Albaniei de sud. Berat are o populatie de 50.000 de persoane (estimare 2004). "Orasul cu o mie de ferestre" a fost declarat chiar de pe timpul regimului comunist drept oras muzeu. Astfel s-au putut conserva partile istorice ale orasului. Orasul vechi detine trei cartiere: Mangalem, Gorica si Kalaja. Orasul este cu moscheele si bisericile sale vechi una dintre cele mai importante atractii turistice ale tarii. Berat este capitala regiunii cu acelasi nume.
Primele asezaminte dateaza din anul 2600 i.Hr.. Numele actual (Berat) provine din denumirea slavica Beligrad (orasul alb). In secolul 9 si 10 regiunea a fost ocupata de bulgari.
In anul 1018 bizantinii au cucerit din nou orasul. In 1417 au ocupat otomanii pentru prima oara orasul. Din anii 1420 orasul a ajuns sub ocupatia familiei nobile Muzaka. Teodor de Muzaka pierde definitiv orasul in 1450 dupa un atac neasteptat al turcilor. In 1851 un cutremur puternic loveste orasul. Constructiile ridicate imediat dupa acest incident se pot vedea si astazi in oras. In octombrie 1944 se formeaza in oras un guvern democrat cu Enver Hoxha ca prim-ministru dupa ce partizanii au alungat trupele germane din regiune.