Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.252 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.563 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.392 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 5/6
2.891 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
2.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Razboiul de Sase Zile / Documentar BBC / 113 min

 
 
 
 
 
Adaugat de kafka 10.12.2016  Adauga la favorite 6.115 vizualizari

Nota film: 3 / 5 (4 voturi )
   
 
Razboiul de Sase Zile (in araba حرب الأيام الستة, harb al-ayyām as-sitta, ebraica מלחמת ששת הימים, Milhemet Sheshet Ha‑Yamim , engleza Six-Day War sau Six Days' War) a fost un conflict armat intre Israel si alianta formata din statele arabe Egipt, Iordania si Siria. Acest razboi a durat intre 5 si 10 iunie 1967. In urma victoriei militare asupra coalitiei arabe, Israelul a ocupat Fasia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan si Cisiordania. Razboiul de Sase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

Evenimentele care au dus la razboi

La inceputul anului 1967 observatorii politici nu considerau iminenta izbucnirea unui razboi intre Republica Araba Unita[1] sub conducerea lui Gamal Abdel Nasser si Israel. Henry Laurens nu este de acord cu teoriile culpabilitatii unilaterale ale partilor beligerante, ci este de parere ca razboiul din 1967 a fost cauzat de erori diplomatice si strategice ale ambelor parti.[2].

Tensiunea dintre Israel si vecinii sai arabi a crescut in mod continuu, incepand din anul 1964, cand Israelul a deviat cursul Iordanului pe teritoriul sau si Siria a incercat, la randul ei, sa schimbe cursul afluentilor acestui rau. Demersurile siriene au esuat datorita bombardamentelor israeliene si lipsei de implicare a Iordaniei si a Libanului in conflict. In acea perioada nici unul din statele coalitiei arabe nu recunoscuse existenta statului Israel, dar au acceptat de facto situatia creata prin superioritatea Israelului din punct de vedere militar. In plus, statele arabe erau dezbinate de conflictul dintre fortele "progresiste" pro-sovietice si cele "conservatoare", care promovau interesele pro-occidentale. Israelul se simtea de mai mult timp periclitat de influenta Uniunii Sovietice. Siria sprijinea cu ajutorul Moscovei miscarile de gherila de pe teritoriul sau.

Pe data de 4 iunie 1967, consilierul presedintelui american in chestiuni de securitate a semnalizat, printr-un memorandum, aprobarea unei actiuni militare israeliene. In aceeasi zi, avand in vedere avantajul strategic obtinut de Egipt prin blocarea stramtorii Tiran, guvernul israelian a hotarat inceperea ofensivei militare impotriva coalitiei arabe.

Cronologia conflictului militar

5 iunie - Fortele aeriene israeliene bombardeaza simultan, incepand de la ora 7.45, unsprezece baze aeriene egiptene, distrugand astfel o mare parte din aviatia militara a Egiptului.

6 iunie - Trupele israeliene ocupa Fasia Gaza. Unitati israeliene de tancuri patrund in Peninsula Sinai.

7 iunie - Israelul cucereste malul stang al Iordanului si partea de est a Ierusalimului, care va fi anexata Israelului pe data de 27 iunie 1967.

8 iunie - Tancurile israeliene ajung pana la Canalul Suez, desi fortele egiptene erau mult superioare numeric celor israeliene in aceasta zona de conflict. Egiptul capituleaza.

9 iunie - Fortele armate israeliene ataca Siria si cuceresc, dupa lupte grele, mare parte din Platoul Golan, inclusiv orasul Quneitra (Al Qunaytirah'). Gamal Abdel Nasser, presedintele Egiptului, isi declara demisia, dar isi va retrage peste o zi aceasta declaratie, in urma demonstratiilor masive in favoarea sa.

10 iunie - Incetarea ostilitatilor. Dupa razboi, Israelul domina un teritoriu de aproape patru ori mai mare decat la inceputul razboiului. 400.000 palestinieni se refugiaza in Iordania.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.