ZILELE NATIONALE ALE ROMANIEI
1 decembrie, ziua nationala a Romaniei, sarbatorita si de Google.
1. 10 mai. Sarbatoarea Regatului Romaniei -- Dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza in februarie 1866, este hotarata aducerea unui print strain. Resposabilitatea cade pe umerii lui Carol de Hohenzolern-Sigmaringen din familia domnitoare din Prusia (viitoarea Germanie). El depune juramant in fata Parlamentului pe 10 mai 1866, devenind astfel domnitor. Unsprezece ani mai tarziu, tot pe 10 mai, in timpul Razboiului de Independenta, Carol anunta in fata Parlamentului independenta de stat a Principatelor si ruperea legaturilor de vasalitate fata de Imperiul Otoman. In 1881, pe data de 10 mai, Carol este incoronat ca rege al ROMANIEI, tara devenind oficial regat.
2. 23 august. Ziua "revolutiei de eliberare sociala si nationala antifascista si antiimperialista", asa cum era ea numita intre anii 1947-1989. Ziua de 23 august era sarbatorita ca momentul in care Romania, angrenata impreuna cu Germania in razboi impotriva URSS, a intors armele si s-a alaturat Natiunilor Unite contra fostului ei aliat. Maresalul Antonescu si colaboratorii sai au fost arestati cu participarea Regelui Mihai de o coalitie a partidelor politice, intre care si Partidul Comunist. Prin proclamatia de pe 23 august, Regele anunta iesirea tarii din razboiul contra Natiunilor Unite si solicita evacuarea trupelor germane de pe teritoriul Romaniei.
3. 1 decembrie. Dupa revolutia din 1989 se impunea alegerea unei noi zile nationale pentru a o inlocui pe cea de 23 august, care avea conotatii comuniste. Romania ramanand o republica, s-a evitat intoarcerea la ziua de 10 mai, ziua Regelui. De aceea, solutia aleasa a fost 1 decembrie, care marca realizarea scopului secular al romanilor: unirea tututor teritoriilor locuite de romani sub un singur steag. Evenimentele la care face referire ziua de 1 decembrie au avut loc in contextul tulbure de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand marile imperii ale vremii (Austro-Ungar, Otoman si Rus) au disparut. Dupa ce romanii din Basarabia si Bucovina au decis sa se alature Romaniei, in primavara lui 1918, a venit randul Transilvaniei. Pe data de 1 decembrie Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. La adunare au participat peste 100.000 de oameni, aratandu-si entuziasmul pentru Unire.