Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  1 Decembrie -ziua nationala a Romaniei
1.406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 de ani din istoria Romaniei
1.767 vizite - 0 comentarii
adaugat de oanam
 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incoronarea Regelui Ferdinand I al Romaniei 1922
2.121 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Lovitura de stat de la 23 august 1944 si consecintele ei
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Mihai al Romaniei la Londra -Nov. 2012
1.816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Epoca lui Carol I al Romaniei
1.027 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Ana a Romaniei - Emisiunea Profesionistii
1.369 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Istoria Romaniei - Preistorie
1.818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3-Primul film documentar despre Eminescu 1914
1.985 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ziua nationala a Romaniei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.11.2016  Adauga la favorite 1.205 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
ZILELE NATIONALE ALE ROMANIEI
1 decembrie, ziua nationala a Romaniei, sarbatorita si de Google.

1. 10 mai. Sarbatoarea Regatului Romaniei -- Dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza in februarie 1866, este hotarata aducerea unui print strain. Resposabilitatea cade pe umerii lui Carol de Hohenzolern-Sigmaringen din familia domnitoare din Prusia (viitoarea Germanie). El depune juramant in fata Parlamentului pe 10 mai 1866, devenind astfel domnitor. Unsprezece ani mai tarziu, tot pe 10 mai, in timpul Razboiului de Independenta, Carol anunta in fata Parlamentului independenta de stat a Principatelor si ruperea legaturilor de vasalitate fata de Imperiul Otoman. In 1881, pe data de 10 mai, Carol este incoronat ca rege al ROMANIEI, tara devenind oficial regat.

2. 23 august. Ziua "revolutiei de eliberare sociala si nationala antifascista si antiimperialista", asa cum era ea numita intre anii 1947-1989. Ziua de 23 august era sarbatorita ca momentul in care Romania, angrenata impreuna cu Germania in razboi impotriva URSS, a intors armele si s-a alaturat Natiunilor Unite contra fostului ei aliat. Maresalul Antonescu si colaboratorii sai au fost arestati cu participarea Regelui Mihai de o coalitie a partidelor politice, intre care si Partidul Comunist. Prin proclamatia de pe 23 august, Regele anunta iesirea tarii din razboiul contra Natiunilor Unite si solicita evacuarea trupelor germane de pe teritoriul Romaniei.

3. 1 decembrie. Dupa revolutia din 1989 se impunea alegerea unei noi zile nationale pentru a o inlocui pe cea de 23 august, care avea conotatii comuniste. Romania ramanand o republica, s-a evitat intoarcerea la ziua de 10 mai, ziua Regelui. De aceea, solutia aleasa a fost 1 decembrie, care marca realizarea scopului secular al romanilor: unirea tututor teritoriilor locuite de romani sub un singur steag. Evenimentele la care face referire ziua de 1 decembrie au avut loc in contextul tulbure de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand marile imperii ale vremii (Austro-Ungar, Otoman si Rus) au disparut. Dupa ce romanii din Basarabia si Bucovina au decis sa se alature Romaniei, in primavara lui 1918, a venit randul Transilvaniei. Pe data de 1 decembrie Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. La adunare au participat peste 100.000 de oameni, aratandu-si entuziasmul pentru Unire.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.