Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dictatura lui Carol al II lea
1.432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei - Preistorie
1.865 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre Epoca de Aur - Alo, cuplajul?
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 de ani din istoria Romaniei
1.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de oanam
 
  Ziua nationala a Romaniei
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Carol I - Rigoare, sobrietate si tenacitate
1.089 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Castelul Peles de la Sinaia / interior
1.908 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Castelul Peles, Sinaia, Valea Prahovei, Muzeul Pelisor
1.853 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Carol II al Romaniei - tinerete / batranete
2.627 vizite - 0 comentarii
adaugat de flautul
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Epoca lui Carol I al Romaniei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.11.2016  Adauga la favorite 1.056 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ideea unui print strain pe tronul romanesc a aparut in epoca luptei pentru emanciparea nationala „avand, in primul rand, sensul unei tendinte de consolidare a existentei politice a Principatelor romane". Principele strain avea semnificatia asigurarii unui sprijin extern pentru existenta statelor romanesti, grav amenintate de cele trei imperii vecine: rus, otoman si habsburgic.

Dupa o temeinica argumentare privind necesitatea Unirii celor doua tari romane, la 9/21 octombrie 1857 se explicau motivele care au determinat optiunea in favoarea unui print strain: evitarea geloziilor si rivalitatilor ce s-ar naste in sanul romanilor pentru ocuparea tronului si asigurarea stabilitatii politice, a echilibrului si nepartinirii.

Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I au marcat o etapa de mari progrese in politic, social, economic, demografic, administrativ si cultural. Concomitent cu obtinerea stabilitatii politice, s-au desfasurat, pe mai multe planuri, actiuni de modernizare a tarii. Astfel, in vederea dezvoltarii economiei nationale a fost adoptata moneda nationala — leul, demers inceput de Cuza, si finalizat in 1867. A fost infiintata Monetaria statului in 1870, cand s-au batut primele monede de argint, iar in 1880 a fost infiintata Banca Nationala a Romaniei.

Calea ferata Bucuresti — Giurgiu inceputa in 1865 a fost finalizata in 1869; in 1872 a fost deschisa linia ferata Roman-Galati-Ploiesti-Bucuresti-Pitesti, iar in 1880 linia Ploiesti-Predeal. In 1895 a fost inaugurat podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda proiectat de inginerul Anghel Saligny, cel mai mare din Europa la acea vreme.

In 1888 s-a votat crearea unei flote fluviale si in 1895 crearea flotei maritime, astfel ca in 1897 exista o linie Braila-Rotterdam deservita de 5 cargouri romanesti de 3.500 tone.

De importanta cruciala pentru mica gospodarie a fost aparitia spontana a bancilor populare in zonele rurale; prima a luat fiinta in 1891, ca in 1902 sa ajunga la 700. Succesul bancilor populare s-a datorat lui Spiru Haret, care in calitate de ministru al Instructiunii publice, le-a promovat, neobosit, prin reteaua de dascali.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.