Romano-catolicii si protestantii au sarbatorit ieri Pastele, iar crestinii ortodocsi si cei greco-catolici il vor sarbatori duminica aceasta. Traditia spune insa, indiferent de rit, ca de Paste iepurasul aduce cadouri celor mici, chiar daca nu exista vreo referire in Biblie la acest obicei.
De fapt, nu exista vreo legatura intre iepuri si oua sau intre Invierea lui Iisus si simpaticele creaturi. Se pare ca Iepurele Pascal are radacini pagane. Obiceiuri precum iepurele care aduce cadouri, faceau parte din sarbatorire Pastelui, ca un altfel de sarbatoare decat cea crestina de celebrare a Invierii.
Potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Literatura si Cultura a Copiilor al Universitatii din Florida, originea Iepurasului de Paste ar fi undeva in secolul al 13-lea, intr-o Germanie pre-crestina, in care locuitorii inca se inchinau la zei si zeite. Zeita teutoana Eostra (cel mai probabil derivata din numele zeitei grecesti si feniciene a fertilitatii, Astarte) era zeita primaverii si a fertiliatii, de Echinoctiul de Primavara fiind organizate petreceri si sarbatori in cinstea sa, numite Osterhase (Oster, de la numele zeitei Eostra, desemnand Paste in limba germana, de la care a derivat si englezescul Easter). Simbolul zeitei era iepurele, avand in vedere rata repdrocutiva impresionanta a acestor animale.
Primavara reprezinta totodata o viata noua si renasterea, iar ouale erau un simbol antic al fertilitatii. Potrivit History.com, ouale Pascale reprezinta Invierea Domnului. Totusi, aceasta asociere a aparut mai tarziu, cand catolicismul a devenit principalul cult religios in Germania in secolul 15, preluand o parte din credintele si obiceiurile pagane.
Prima consemnare istorica a Iepurasului de Paste dateaza din secolul 16, iar mai tarziu, in 1680, apare prima poveste a unui iepure care facea oua si le ascundea in gradina. Legendele locale au fost ulterior exportate de emigrantii nemti care s-au stabilit in Pennsylvania, Statele Unite, in secolul 18.
De aici incolo, traditia s-a imbogatit cu obiceiul realizarii unui cuiburi de iarba, sub forma unor cosuri cu bunatati, in care iepurasul sa lase cadouri si oua colorate.