Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
926 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
821 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
756 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 6
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Recurs la istorie: Basarabia, intre Romania si Rusia
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - De la Imperiul tarist la imperialism / Part 2/3
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de seara
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Rusia - De la Imperiul tarist la imperialism / Part 1/3

 
 
 
 
 
Adaugat de seara 16.11.2016  Adauga la favorite 1.278 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rusia a jucat un rol important pe harta Europei inca de la infiintarea statului si pina in ziua de astazi. Dupa cel de-al doilea razboi mondial devine o super-putere si controleaza sud-estul Europei, statele baltice, Polonia si Cehoslovacia. Dupa scindarea U.R.S.S., Rusia a trecut printr-un moment de criza dar si-a revenit datorita resurselor energetice.

Caracterizare generala

Teritoriul Rusiei se intinde atit in Asia cit si in Europa. Se afla in Nordul Asiei, iar aria de la vest de Ural este considerata parte a Europei. Din punct de vedere politic, Rusia face parte din Europa. Se invecineaza cu Azerbaidjan, Belarus, China (la sud-est si la sud), Estonia, Finlanda, Georgia, Kazahstan, Coreea de Nord, Lituania, Letonia, Mongolia, Norvegia, Polonia si Ucraina.

Tarmul federatiai Ruse este sinuos, cu multe golfuri, peninsule si insule. Partea de vest este ocupata de Marea Cimpie Rusa, numita si Cimpia Est-Europeana. In vest este limtata de Muntii Ural care formeaza un lant cu lungimea de peste 2000 km (de la Marea Caspica in sud pina dincolo de Cercul Polar in nord). Pe partea asiatica a Federatiei Ruse distingem Cimpia Siberiei de Vest strabatuta de fluviul Obi, Muntii Siberiei Orientale de origine vulcanica care ating o inaltime de 4.750 m in virful Kliucevski si Podisul Siberiei Centrale care in partea meridionala are muntii Altoi si Saian, iar in extremitatea sud-vestica Muntii Sihote-Alin. Intre Marea Neagra si Marea Caspica se intind Muntii Caucaz care ating in virful Gora Elbrus 5.633 m.

Tip de guvernare

Denumirea oficiala a tarii este Federatia Rusa, iar cea conventionala este Rusia. Din punct de vedere al formei de guvernare Rusia este federatie si conform Constitutiei din 1993 este republica prezidentiala, stat federal in care puterea executiva este exercitata de Consiliul de Ministri (Guvern) condus de presedinte, iar puterea legislativa de presedinte si un parlament bicameral (Adunarea Federala si Duma de Stat). Presedintele statului este ales prin vot direct pentru un mandat de 4 ani. Sistemul politic este de multipartitism: Partidul Comunist, Uniunea Fortelor de Dreapta etc. Capitala tarii este Moscova.

Scurt istoric

Teritoriul Rusiei este locuit inca din antichitate de triburi de pastori nomazi (sciti, sarmati, huni, avari, bulgari, uzi, pecenegi ), iar in partea de nord de triburi baltice si finice. In mileniul I i. Hr., in regiunea dintre Vistula si Nipru traiau triburile indo-europene ale slavilor. Acestia isi largesc in timp stapinirea in partea vestica si sud-vestica in sec. V-VI d. Hr. Intre sec. VI-IX ii gasim pe slavii de rasarit stabiliti in regiunile dintre Nipru, Oka si Volga Superioara formind statul rus cu centrul la Kiev.

Rusia Kieveana

Sub denumirea de rusi ii recunoastem pe slavii rasariteni care traiau in triburi. Treptat puterea este acaparata de cnezi sprijiniti de cete militare ce purtau denumirea de ,,drujina“. Principalele lor indeletniciri erau agricultura, cresterea vitelor, vinatoarea si pescuitul. Erau mesteri iscusiti si in prelucrarea metalelor. Negotul se dezvolta destul de devreme, iar acest fapt se datoreaza drumului comercial care pornea de la Marea Baltica, din vecinatatea Scandinaviei, si cobora pe Nipru pina la Marea Neagra si Constantinopol. Acest traseu mai era numit ,,drumul de la varegi la greci“ fiindca era folosit de normanzi, numiti si varegi, in legaturile lor comerciale cu Imperiul Bizantin. Termenul de varegi ne duce cu gindul la cel de ,,luptatori“. Pe cursul ,,drumului de la varegi la greci“ au inceput sa ia fiinta si sa se dezvolte numeroase asezari care au devenit puternice centre comerciale si mestesugaresti. Asa au inceput sa infloreasca orasele Kiev si Novgorod.

Capitala se va stabili la Kiev, orasul va fi intarit cu cetati. In aceasta perioada rusii au incheiat numeroase tratate favorabile cu Bizantul.

Iaroslav cel Intelept

In secolul X rusii se increstineaza, fapt ce a contribuit la intarirea relatiilor feudale. Cu sprijinul puterii de stat care este sprijinita de biserica in tot ceea ce face majoritatea taranilor sint transformati in iobagi. Acest lucru contribuie un timp la slabirea statului kievean care se va reface in timpul domniei lui Iaroslav cel Intelept (1019-1054). In timpul acestuia este alcatuita o carte de legi numita ,,Pravila rusa“-marcind astfel primul sistem legislativ din istoria Rusiei. Aceasta pravila atesta existenta relatiilor feudale si a proprietatii feudale care ii apara pe cei din jurul cneazului constituiti intr-o clasa privilegiata. In vremea lui Iaroslav, Kievul va deveni un important centru comercial si cultural. Iroslav cel Intelept a stabilit legaturi comerciale si politice cu Tarile Scandinave, Polonia, Bizantul, Germania, Anglia si Franta.

Statul rus incepe sa slabeasca dupa moartea lui Iaroslav astfel incit la moartea fiecarui cneaz urmasii lui se vor lupta pentru acapararea mosiilor. Acest aspect are loc de altfel si in Apus. Aceste lupte duc la independenta marilor proprietari feudali care si-au organizat ostiri proprii si se vor lupta constant pentru acapararea mosiilor sau pentru domnie. La inceputul sec. al XII-lea este restabilita pentru o perioada efemera unitatea statului rus. Statul se va dezmembra in scurt timp. Noi cnezate se dezvolta si se vor dezvolta ca state puternice.

Cnezatele rusesti erau atacate in mod constant de cumanii cu care vor fi obligate sa lupte. Acestia erau un popor de origine turco-mongola asezat in sudul Rusiei. Circula si un poem care vorbeste de aceste luptele cu cumanii dar si despre desele dispute intre numerosii cnezi ,

Cnezatul Moscovei

In jurul fortaretei Kremlinului cneazul Iurii Dolgoruki intemeiaza orasul Moscova in anul 1147 potrivit traditiei. Asezat intr-o regiune agricola, la intretaierea drumurilor comerciale de uscat si de apa care strabateau teritoriile rusesti, Moscova a devenit capitala cnezatului cu acelasi nume. Cu timpul orasul capata o deosebita importanta strategica si devine un important centru economic, cultural si politic. In secolul al XIII-lea majoritatea cnezatelor rusesti au cazut sub tatarii care au profitat de certurile si luptele nesfirsite dintre ele.

Cind puterea statului mongol a inceput sa slabeasca datorita luptelor interne cnezii Moscovei au inceput lupta de eliberare. Sub conducerea cneazului Dimitri ostile rusesti ii inving pe tatari la Kulikovo, loc situat pe riul Don. Dimitri va fi poreclit Donskoi-de la denumirea fluviului Don. Aceasta victorie va ridica prestigiul Moecovei care va conduce lupta de eliberare. Ivan al III-lea (1462-1505) unifica si centralizeaza statul rus. El reuseste sa uneasca cnezatele din nord si nord-vest alipindu-le Moscovei. Este vorba de Novgorod, Tver si Viatka.

Pentru aceasta unificare el mai este numit si ,,stringatorul de paminturi“. In timpul domniei sale se consolideaza puterea centrala prin legi si se instituiesc administratii unitare. Este formata o armata permanenta care va fi inzestrata cu tunuri produse in Rusia. Privilegiile marilor boieri vor fi restrinse si creste rolul micii boierimi care devine principala forta a armatei. In anul 1480 ia sfirsit dominatia Hoardei de Aur asupra Rusiei. Aceasta a fost imnfrinta de Ivan al III-lea. In timpul acestui domnitor creste prestigiul statului rus-se intretin relatii diplomatice cu Venetia, Ungaria, Imperiul otoman si Moldova lui Stefan cel Mare.

Ivan al IV-lea si inceputul politicii imperiale

Ivan al IV-lea (1533-1584) a continuat politica de consolidare a statului centralizat inceputa de Ivan al III-lea. Acesta pe linga alte reforme legislative si administrative intareste armata si isi creeaza o garda personala. Infiinteaza Adunarea Generala (Zemskisobor) formata din reprezentantii boierimii, clerului, negustorilor si mestesugarilor cu care se consulta in problemele de stat.

El va purta razboaie pentru inlaturarea dominatiei tatare din sudul si rasaritul Rusiei. In urma victoriilor sale au fost incorporate tarii teritoriile de pe cursul fluviului Volga. Aceste tinuturi erau foarte importante atit pentru agricultura cit si pentru navigatie. O armata rusa patrunde in Siberia apuseana si obtine victorii importante impotriva tatarilor. Dupa ce cucereste aceasta regiune, Ivan o colonizeaza aducind astfel resurse importante pentru statul sau. Datorita cuceririlor sale Ivan isi va lua titlul de ,,tar“ fiind astfel primul tar din istoria Rusiei.

De-a lungul domniei sale a comis 3000 de asasinate. Totusi Ivan a avut si calitati deosebite, era un erudit, de altfel el a fost un copil precoce si s-a amestecat in treburile statului inca de la virsta de 5 ani; tot el a introdus tiparul in Rusia si a stabilit relatii economice cu tarile din Europa, mai ales cu Anglia.

Romanovii

Luptele interne pentru tron vor lua sfirsit odata cu accederea pe tron a boierului Mihail Romanov in anul 1613. In timpul sau statul rus se reface si se restabilesc legaturile cu tarile europene. Mihail Romanov a condus tara pina in anul 1645 fiind urmat de Alexei (1645-1676) si de Fiodor III (1676-1682 ). Sub stapinirea acestor tari Rusia a devenit cea mai mare putere slava si una dintre cele mai mari puteri europene. Petru cel Mare (1689-1725) si Ecaterina cea Mare (1762-1796) au transformat Rusia in puterea cunoscuta in istorie sub denumirea de Imperiul Tarist. Ultimul tar din familia romanovilor a fost Nicolae al II-lea care a fost fortat sa abdice in anul 1917 pentru a fi asasinat un an mai tirziu de catre fortele bolsevice.

Petru cel Mare, Arhotectul Rusiei moderne

In primavara anului 1703 tinarul tar al Rusiei inspecta o insula mlastinoasa de la gurile fluviului Neva, la varsarea acestuia in Golful Finlandei. Cei de linga el vor constata mirati ca tarul taie cu baioneta un patrat in brazda de iarba si excalma: ,,Aici va fi orasul meu“. Locul ii conferea lui Petru o iesire strategica la Marea Baltica, un contact direct cu Europa. Lucrarile au inceput cu o fortareata ridicata impotriva suedezilor pentru ca sa fie construita o capitala impunatoare-Sankt-Petersburg. Aceasta a inlocuit Moscova pentru o bucata buna de vreme. In 50 de ani orasul a devenit o metropola stralucitoare rivalizind cu Venetia ca frumusete si Versailles ca opulenta. Totusi acest oras a fost construit cu multe sacrificii umane, numerosi muncitori si-au pierdut viata din cauza intemperiilor ,,a hranei insuficiente sau sfirsind prin a fi mincati de lupi“.

Prin reformele tarului au fost adusi in Rusia experti din Europa care au inceput sa infiinteze topitorii de fonta, turnatorii de tunuri, fabrici de praf de pusca si santiere navale. Alti specialisti au pregatit si au condus armata. In anul 1709 noua armata primeste botezul focului: suedezii condusi de Carol al XII-lea invadeaza Rusia si sint infrinti la Poltava. In anul 1714 o flota ruseasca ii invinge pe suedezi la Hango si obtine controlul asupra Finlandei.

Ecaterina a II-a

A domnit dupa moartea sotului sau Petru II care a dus o politica expansionista. Ca principesa germana Sophie von Anhalt-Zerbst, Ecaterina s-a casatorit in 1745 cu viitorul imparat. La sase luni dupa ce a urcat la tron, Petru a fost asasinat de iubitul Ecaterinei-Aleksei Orlov-si cu sprijinul regimentelor regale din Sankt-Petersburg, Ecaterina a fost proclamata imparateasa. Era inteligenta si ambitioasa, coresponda des cu Voltaire si se caracteriza drept o reprezentanta a iluminismului. Cu toate acestea in anul 1785 a agravat iobagia. Cu ajutorul lui Aleksamndr Suvorov si Grigori Potemkin (unul dintre lungul sir de amanti al Ecaterinei ), ea a anexat Polonia, a luat Azovul in primul razboi impotriva Imperiului Otoman si a anexat Crimeea si intregul tarm nordic al Marii Negre. Din acest moment Rusia va deveni principalul nostru vecin.

Revolutia bolsevica

Partidul bolsevic era disciplinat si condus de Lenin cu o mina de fier si cu toate ca nu a avut niciun rol in societatea rusa pina la razboiul mondial, lipsurile alimentare si coruptia la nivel guvernamental au provocat o revolutie in 1917 de care profita Lenin. Acesta nu a fost initiatorul acestei revolte populare ci a exploatat-o la maxim. Cererile lui de ,,pace, piine si pamint“ au prins la masele disperate de care s-a folosit in final. In noiembrie 1917, Lenin declara in fata sovietului: ,,Vom institui controlul muncitoresc asupra productiei. Vom crea un stat socialist proletar. Traiasca revolutia socialista mondiala!“ Tarul impreuna cu intreaga sa familie vor fi asasinati, Rusia sovietica va deveni primul stat cu partid unic, iar politia secreta C.E.K.A va distruge rind pe rind oponentii. Armata Rosie a luptat intr-un razboi civil care va decima Rusia ani de zile. La moartea lui Lenin, in anul 1924, trupul sau va fi imbalsamat si expus intr-un mausoleu din Piata Rosie. Iosif Vissarionovici Stalin impinge Uniunea Sovietica in cea de-a doua revolutie mult mai radicala.

Comunismul

Incepind cu anul 1930 taranii au fost deposedati de pamint, iar oponentii vor fi impuscati sau exilati. Se vor infiinta colhozurile care in cel mai scurt timp se vor dovedi dezastruoase pentru soarta agriculturii. 14 milioane de oameni vor cadea victime terorii lui Stalin. Cu toate acestea au fost introduse planuri cincinale pentru a permie Rusiei sovietice sa ajunga din urma economia americana, economia sovietica va creste in timp record. Dupa cel de-al II-lea razboi mondial in care rusii au jucat un rol important, comunismul a fost impus in intreaga Europa de Rasarit prin state satelit controlate de Moscova. Imperialismul tarist va fi inlocuit de un alt tip de imperialism-cel sovietic.

Fisuri in sistem

Nomenclatura partidului va alcatui chiar in sinul acestuia un fel de ,,burghezie“ sau ,,noua clasa“ care traia pe picior mare si era ghiftuita cu de toate. Ei aveau acces la lucruri interzise restului populatiei, iar copiii lor vor avea acces la cele mai importante functii. In anii 1956 si 1968 tancurile rusesti inabusesc revolutia din Ungaria si revolutia de catifea din Cehoslovacia.

Uniunea sovietica saracita datorita cursei inarmarilor din timpul Razboiului Rece s-a fisurat in 1988. Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, credea cu tarie ca sistemul comunist putea fi reformat prin perestroika-reconstructie economica-si prin galsnost-transparenta politica. Industria s-a dovedit refractara la schimbari si satelitii europeni urmati mai tirziu chiar de U.R.S.S au profitat de prilejul oferit de glasnost pentru a se lepada de sistemele represive.

Comunismul nu a murit insa in Rusia. In anul 1995 un Partid Rus redesteptat a cistigat 20 la suta din voturi in alegerile democratice. Trecerea la economia de piata adinceste saracia si coruptia. Cecenia refuza sa semneze noul tratat federal; o serie de popoare de pe Volga si din Caucazul de Nord isi cer independenta; conflicte de interese opun Ucraina Rusiei-statutul Crimeii, controlul flotei din Marea Neagra. Apare si problema Transnistriei din Republica Moldova.

Noul imperialism rus

In anul 1997, Rusia se opune extinderii si includerii de noi state din est in N.A.T.O In anul 2000 Vladimir Putin devine presedintele Federatiei Ruse cu scopul vadit de a creste puterea pe care Rusia a avut-o altadata in perimetrul international. In 1996 este incheiat un acord ruso-cecen ce pune capat razboiului declansat de Rusia in 1994. Dupa 1999, relatiile dintre Rusia si Cecenia devin tensionate si astfel incepe din nou razboiul. Rusii cuceresc dupa lupte indelungate capitala Ceceniei, Groznii. In iunie 2000 Rusia preia controlul asupra Ceceniei si ii anuleaza orice autonomie locala. In 1996 devine membru in Consiliul European.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.