Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul Prezidential din Hanoi, Vietnam
1.372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Iulia-part I
1.274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edgar Hoover Personalitati care au marcat istoria lumii
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.138 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Istoria bisericii Albe Bucuresti
976 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti strict secret - Casa poporului
1.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Memorialul Bucurestilor - Casa Poporului / Ep. 7
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  Adevaruri despre Epoca de Aur - Alo, cuplajul?
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incoronarea Regelui Ferdinand I al Romaniei 1922
2.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Mihai Viteazu si palatul Principilor
3 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Casa Alba, locuinta a 44 de presedinti

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.11.2016  Adauga la favorite 635 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cea mai importanta resedinta din lume are o istorie de aproximativ 200 de ani

Cu o istorie unica si fascinanta, Casa Alba, palatul construit pentru cei care conduc America, este mai mult decat locuinta si principalul loc de munca al acestora. Ea reprezinta un simbol al presedintelui, dar si al poporului american. Democrati sau republicani, cei care s-au aflat in varful puterii au luat aici cele mai importante decizii pentru SUA si, uneori, pentru lumea intreaga.

Construita in opt ani
Cea dintai resedinta pentru presedintii americani a fost gandita de primul lider care a condus SUA, George Washington. El a stabilit in ce loc sa fie ridicata Casa Alba si tot el a ales un arhitect din noua inscrisi in competitie: irlandezul James Hoban. Piatra de temelie a fost pusa la 13 octombrie 1792, iar cladirea a fost terminata in 1800. Este construita in stil georgian, din gresie vopsita in alb, si este inconjurata de un parc de sapte hectare. Fundatiile au fost sapate de sclavi, iar celelalte lucrari au fost facute de imigrantii irlandezi si italieni. George Washington a supravegheat el insusi ridicarea imobilului, insa nu a mai apucat sa locuiasca niciodata acolo.
Primul lider american care s-a mutat la Casa Alba a fost John Adams. Actualul nume al cladirii a fost dat de Theodore Roosevelt, in 1901, dar inainte a avut denumiri diferite, cum ar fi Palatul Presedintelui sau Casa Presedintelui.
De-a lungul anilor, resedinta a suferit mai multe modificari, fie pentru modernizare si extindere, fie din necesitate, cum a fost restaurarea dupa incendiul ce a avut loc in timpul razboiului cu britanicii, in 1812.

Fiecare lider, cu tabieturile sale
Odata instalat la Casa Alba, fiecare presedinte american a dorit sa reamenajeze interiorul dupa gustul sau si al familiei. Cea mai mare redecorare din istoria cladirii a fost facuta in timpul administratiei John F. Kennedy, de Prima Doamna a tarii, Jacqueline. Pentru aranjarea principalelor incaperi s-a inspirat din perioadele de inceput ale Republicii si a folosit, de exemplu, stilul federal pentru Camera Verde si imperiul american pentru Camera Rosie. Au fost achizitionate multe antichitati, picturi scumpe si decoratiuni din panza, toate donate de americani bogati din acea vreme.
Si sotii Obama au dorit sa isi puna amprenta asupra Casei Albe, asa incat au imprumutat 47 de picturi si sculpturi de la cinci muzee de arta din Washington. Panzele sunt semnate de pictori americani si straini, dar sapte dintre ele apartin unor artisti de culoare, printre care si Glenn Ligon, care exploreaza teme ca politica si rasele. Tabloul ales de cuplul prezidential, intitulat „Black like me No. 2" („Negru ca si mine Numarul 2"), reprezinta un omagiu pe care Ligon il aduce cartii jurnalistului alb John Howard Griffin, care a relatat experientele prin care a trecut dupa ce si-a innegrit pielea.

Biroul Oval, simbol al puterii
Pentru Barack Obama, ca pentru orice presedinte american, cel mai important loc este acolo unde isi desfasoara activitatea zilnica si unde s-au luat de-a lungul timpului cele mai importante decizii pentru America si, uneori, pentru intreaga lume: Biroul Oval. Ca sa il reamenajeze asa cum i-a placut, presedintele a avut nevoie de 18 luni. In acest timp a inlocuit aproape tot: au fost aduse doua canapele si o masuta moderna pentru cafea, tapetul a fost schimbat cu unul in nuante de bej si auriu, iar pe noul covor sunt tesute citate ale unor personalitati din istoria americana.
Mai mult, Obama a adus un bust al lui Martin Luther King, ce l-a inlocuit pe cel al fostului premier britanic Winston Churchill. Singurul obiect pastrat a fost masa de lucru, un cadou al Reginei Victoria pentru presedintele american din 1880, Rutherford B. Hayes.
Biroul Oval, spatiul oficial de lucru al liderului de la Casa Alba, a fost la inceput dreptunghiular. Abia in 1909 a fost amenajata actuala forma, de presedintele William Howard Taft. De peste 100 de ani, acest birou este simbolul puterii americane, camera unde se scrie istoria SUA si, uneori, a lumii. Aici s-a decis declansarea unor razboaie si incheierea unor tratate, s-au rostit discursuri televizate despre starea natiunii si au avut loc numeroase discutii cu liderii lumii.

Michelle Obama cultiva legume in gradina
Sustinatoare a unui stil de viata sanatos, Prima Doamna a Americii, Michelle Obama, a inceput sa cultive legume ecologice in gradina Casei Albe la doar doua luni dupa ce s-a mutat aici. Este pentru prima data in ultimii 60 de ani cand o asemenea initiativa este pusa in practica. Ajutata de elevii unei scoli din apropiere, dar si de angajati, Michelle a reusit sa cultive in fiecare an aproape 55 de tipuri de legume si de fructe. Cele mai multe dintre ele sunt consumate de familie, dar se folosesc si pentru dineurile organizate in cinstea oaspetilor straini. Astfel, din gradina ajung pe mesele bucatarilor atat spanac, salata verde, broccoli, mazare, ardei, usturoi, sfecla si gulie, cat si afine, zmeura si mure. Michelle a declarat ca a luat aceasta decizie la sugestia medicului pediatru care se ocupa de dieta celor doua fete ale sale, Malia si Sasa. Doctorul le-a recomandat sa manance sanatos pentru ca au crescut in Chicago cu alimente de tip fast-food, ce pot duce la ingrasare.

Un bucatar-sef de elita
De meniurile sanatoase ale familiei Obama se ocupa Cristeta Comerford, o filipineza de 49 de ani, specialista in bucatariile americana si franceza. Este prima femeie care ocupa postul de bucatar-sef la resedinta liderilor americani. A fost promovata in aceasta functie de Laura Bush, dupa zece ani de la angajarea la Casa Alba, timp in care si-a demonstrat talentul in arta culinara. A fost pastrata si de familia Obama, pentru ca are aceleasi opinii in privinta unei alimentatii sanatoase. Pana sa ajunga sa pregateasca mesele presedintilor americani, Comerford a lucrat in restaurante din Viena si Washington.
Colos cu „doar“ 132 de camere

Cu o suprafata de 5.100 de metri patrati, Casa Alba are pe cele sase etaje (unele subterane) ale sale nu mai putin de 132 de camere, la care se adauga 35 de bai si cinci bucatarii. Cladirea dispune de opt scari si trei lifturi, 412 usi, 147 de ferestre si 28 de seminee. Pentru petrecerea timpului liber, au fost amenajate un teren de tenis si altul de golf, o pista de jogging, dar si un bazin de inot. Familiile prezidentiale se mai pot recrea in salile de cinema sau de bowling.

- Grandioasa resedinta prezidentiala a fost deschisa publicului larg abia la 100 de ani dupa ce a fost construita. De atunci, in fiecare an, peste 1.500.000 de vizitatori ii trec pragul, insa ei pot vedea numai o parte din cladire.

de Nicoleta Ghighilicea


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.