In muntii Stiavnicke Vrchy, la mare altitudine, se gaseste un oras micut, asezat intr-o panorama feerica, intr-un crater adanc provocat de un vulcan, foarte des vizitat de turistii care iubesc expeditiile montane.
Micutul oras Banska Stiavnica este cunoscut inca din Evul Mediu, cand principala indeletnicire era extragerea de aur si de argint, din care locuitorii orasului isi castigau cu greu existenta.
Prima scoala din oras a fost fondata in anul 1753, care mai tarziu a devenit Academie, singura academie, de altfel, din oras. Cea mai veche relicva a orasului a fost un pergament sigilat descoperit in anul 1275, acesta fiind cel mai vechi sigiliu decorat cu unelte arhaice miniere din intreaga lume, multi arheologi venind an de an sa il vada. Un alt record pe care il detine acest oras este faptul ca Banksa Stavinier a exploatat in anul 1740 aproximativ 600 de kilograme de aur si 23000 de kilograme de argint.
In orasul Banska Stiavnica vom gasi numeroase monumente istorice si arheologice, adevarate comori pentru poporul slav si puncte de interes pentru vizitatorii frecventi ai orasului. Monumente precum Coloana Preasfintei Treimi, situata in piata cu acelasi nume, Biserica Sfanta Ecaterina, veche de sute de ani si a fost construita de catre localnicii de atunci in stil gotic, Casa Hallenbach, construita tot in stil gotic si Poarta Orasului, construita in anul 1544. De asemenea, orasul mai este cunoscut de turistii credinciosi din colturile intregii lumi si datorita complexului de biserici si capele, construite de iezuiti in secolul al XVIII-lea. In centrul bisericii puteti avea ocazia sa vedeti Primaria Orasului, loc unde odinioara a fost vechea inchisoare unde erau condamnati minerii de Curtea Minerilor, putandu-se vedea si acum ruinele ei, in spatele primariei.
Frumosul oras din centrul Slovaciei a fost declarat de UNESCO patrimoniu cultural, la data de 11 decembrie 1993. Orasul Banska Stiavnica este vechi de mii de ani, dovezile arheologice aratand ca acesta dateaza inca din secolul al treilea inaintea lui Hristos si ca orasul a fost fondat de poporul celt. Pe vremurile acelea antice, orasul era numit Tara de mineri.
Cel mai mare complex de cladiri din oras este Kammerhof, loc unde veti vedea cateva cladiri minunate construite in secolul al XVI-lea. De asemenea, si vechiul Ceas Turn din centrul orasului atrage cu siguranta atentia, fiind inalt de 20 de metri. Ceasul scotea un anume sunet atunci cand minerii trebuiau sa iasa din mina pentru a intra tura urmatoare.
In anul 1238, orasul si-a castigat titlul de oras regal. In timpul marilor invazii otomane, turcii au incercat din greu sa cucereasca orasele care dispuneau de exploatari miniere, cucerind de altfel multe dintre ele si din aceasta cauza locuitorii au construit o intreaga fortareata in jurul orasului si doua castele imense, in secolul al XVI-lea. In anul 1627, in aceasta localitate a fost folosit pentru prima data in lume praful de pusca, intr-o mina, fapt pentru care orasul a si intrat in istorie.
De asemenea, orasul mai este foarte cunoscut in lume si datorita sistemului de rezervoare artificiale Tajchy, un sistem revolutionar care evacua apa din minele inundate, construit in secolul al XVIII-lea. Saizeci de rezervoare au fost construite aici in secolele XV-XVIII. Aceste rezervoare sunt acum o atractie turistica pentru vizitatorii orasului.
Nici turistii in cautare de obiective religioase nu au motive de a evita acest oras. In Banska Stiavnica regasim ziduri in care sunt sculptate si desenate momente ale vietii lui Iisus, numite Calvarul. Acest monument istoric bisericesc este de fapt un complex de cladiri cu incarcatura sacra, construit de preotul iezuit Frantisek Perger, constructia datand din anul 1744.
Cine vrea un moment de relaxare in natura, poate vizita Gradina Botanica din oras, care detine peste 250 de exponate, plante domestice si deopotriva exotice.
Cu timpul, in orasul Banska Stiavnica exploatatiile miniere au fost diminuate, resursele naturale scazand considerabil. In prezent, orasul este un adevarat colt de recreere si o destinatie turistica importanta in Slovacia.